sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Karviaismarja-leivokset




Elokuussa osallistuin taas leivontafoorumin kuukauden leivontahaasteeseen, jonka teemana oli kotimaiset marjat leivoksella. Karviaisia kasvaa meidän pihalla kahdessa satoisassa pensaassa, mutta ne pääasiassa syödään tuoreina tai hillotaan soseeksi. Siksi halusin kehitellä tähän leivontahaasteeseen leivoksen, jonka makuaineena tämä herkullinen karvainen karviainen on.

Pohjataikina (8-10 leivosta)
150g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja

Vaahdota rasva ja sokeri ilmavaksi ja vatkaa joukkoon huolellisesti yksi kananmuna. Lisää viimeiseksi kuivat aineet pikaisesti sekoittaen ja taputtele taikina paakuttomaksi ja tasaiseksi käsin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja taikina jääkaappiin kelmutettuna hetkeksi odottamaan.

Voitele kahdeksan leivosvuokaa ja tarvittaessa jauhoita ne myös. Kylmä taikina on helpompi painella jauhoitetuin sormin leivosvuokiin. Pistele leivosten pohjat haarukalla, jotta ne eivät suotta pullistele paiston aikana uunissa. Laita foliosta taitellut patukat tukemaan leivosten reunoja, niin ne pysyvät paremmin muodossaan. Paista leivospohjiin kaunis väri ja jäähdytä.




Täyte HUOM: Täytteen määrä riittää kaksinkertaiseen pohjataikinaan! Voit valmistaa vain puolikkaan määrän kreemiä, jos haluat.

2 dl sokeria
1 dl vettä
4 keltuaista
vaniljasokeria
275 g pehmeää voita
2 dl karviaisia soseutettuna
Hiukan limen mehua

Keitä vedestä ja sokerista 116-118 - asteinen sokerisiirappi ( noin "pehmeä kuula-aste"). Vatkaa neljä keltuaista ja valuta varovasti kuuma sokeriliemi keltuaisten joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Muista olla varovainen, sillä sokeriliemi on todella kuumaa. Muista myös sekoittaa koko ajan, etteivät keltuaiset pääse kokkeloitumaan, vaan seos pysyy kuohkeana. Vatkaa niin kauan, että vaahto on vaaleaa ja hiukan jäähtynyt. Vatkaa joukkoon paloiteltu pehmä voi vähitellen ja vatkaa lopuksi vaahto kylmäksi ja vaaleaksi.
Lisää lopuksi soseutetut karviaiset ja tilkka limen mehua, sekoita tasaiseksi. Pursota täyte tasaisesti leivosvuokiin ja siirrä leivokset jääkaappiin, jotta maut tasaantuvat. Nämä voi huoletta valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä maku vain paranee ja syvenee kylmässä.

Koristele leivokset karviaisilla ja kiilteellä (½ dl vettä, 2 rkl sokeria, ½ tl vaniljasokeria, 1 liivatelehti).


2 kommenttia:

  1. Maistuisi varmuudeksi vaikka paritkin, kun ei niitä saa aina Ü!
    Vilkaise s.postiasi!

    VastaaPoista
  2. Oioi :) Täältähän löytyi lisää kuvia ja ohje. NAM!

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...