perjantai 7. lokakuuta 2016

Englantilaistyylinen kanapiiras / chicken pie


Eräs ilta teki mieli laittaa tuhtia iltapalaa, sillä takana oli kuusihenkisen puuhakkaan perheen tyypillinen vauhdikas arkipäivä. Jääkaapissa oli pari pakettia broilerin fileitä, suuren creme fraiche purkin pohjat ja kantarellejakin oli mukava kulhollinen, joten niistä jotakin. Jotain lämmintä ja herkullista. Tuli mieleen Nigella ja Nigellasta lohturuoka ja lohturuuasta chicken pie (okei, suklaakakku tulee Nigellasta ihan ekana mieleen, mutta sen ajatuksen ohitin suosiolla). 

Pakastimessa ei ollut valmistaikinaa eikä jääkaapissa rahkaa, joten tein ihan tavallisen "rahkavoitaikinan" käyttäen rahkan sijaan sitä creme fraiche'a. 

Ohje taikinalle siis:

250g creme fraiche (tai rahka)
250g margariini
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Sekoita pehmeä rasva ja creme fraiche (maitorahka) keskenään ja lisää jauhot ja leivari. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Kumoa kelmun päälle ja taputtele liitteämmäksi jauhotetuin käsin. Kääri kelmuun ja laita taikina kylmään tunniksi tai ainakin broilerin valmistelujen ajaksi.




Broilerikastike

2 pkt Pirkka broilerin fileepihvi
Valkosipulia
Oliiviöljyä
Sitruunaa
Creme fraiche'a 
Herbamare-maustetta (tai kasvislientä)
Persiljaa
Mustapippuria
Kantarelleja 
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 - 3 dl vettä tai kasvislientä

Paloittele broiskut ja paista paloja öljyssä, lisää valkosipulia maun mukaan. Lisää broilerin joukkoon creme fraiche'a pari desilitraa, niin saat aikaiseksi ihanan pehmeän kermaisen kastikkeen. Lisää pilkottuja kantarelleja maun mukaan, kourallinen persiljasilppua, vehnäjauhot, Herbamarea ja  noin kolme desilitraa kiehuvaa vettä (tai herbamaren ja veden tilalle pelkkää kasvislientä). Purista päälle vielä sitruunaa ja tarkista maku. Lisää mausteita oman makusi mukaan. Jätä miedolle lämmölle hautumaan.

Jos taikina on nyt ehtinyt asettumaan kylmässä, voit ryhtyä kaulimaan sitä jauhotetulla pöydällä. Jotta taikinaan saadaan hiukan ilmavuutta, se kannattaa taitella kaulimisen välillä: 

Kauli taikina noin uunivuoan kokoiseksi eli noin 20x30 cm. Taita pitkien sivujen päädyt päällekkäin keskelle, jolloin taikinaan tulee kolme kerrosta. Käännä taikina poikittain ja kauli uudelleen. Taita taas päädyt keskelle päällekkäin, käännä ja kauli. Toista kolme kertaa kumpaankin suuntaan. 

Kaada broilerikastike uunivuokaan ja peittele taikinalevyllä. Reunoille saa jäädä ylimääräistä, nosta ylimääräinen vain kevyesti reunaksi. Voit tehdä taikinasta päälle myös kuvioita. Voitele pinta maidolla tai kananmunalla.

Paista 200 asteessa, kunnes taikinassa on kaunis väri eli noin 20 minuuttia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...