lauantai 5. elokuuta 2017

Kansallinen mustikkapiirakkapäivä 6.8.

Osana Suomi 100 -juhlavuotta koko Suomen kansa on kutsuttu viettämään ihka ensimmäistä virallista MUSTIKKAPIIRAKKAPÄIVÄÄ elokuun 6. päivänä. Mustikka pääsee tänään yhdeksi päiväksi juuri sille jalustalle, mille kuuluukin. Iloa ja onnea, mustikka!



Kanervien sukuun kuuluva mustikka on metsiemme tyypillinen varpukasvi, joka tarjoaa ravintoa niin ihmisille kuin eläimillekin. Ajatelkaas, että innokkaasta poiminnasta ja säilönnässä huolimatta marjasadosta vain noin 90% kerätään talteen! Eli siis vain joka kymmenes mustikka tulee poimituiksi! Paljon on metsissä marjaisia polkuja siis tallattavaksi.

Sain anopilta juuri uuden poimurin ja loppukesän sadetta uhmaten kävin lähimetsästä hakemassa pari litraa mustikoita ensihätään. Inhottavin osa taitaa olla se marjojen puhdistaminen roskista ja lehdistä ja epäkelpoisista marjayksilöistä, varsinkin näin kostealla kesäkelillä. Sinne metsään kannattaisi todella mennä kuivalla säällä, mutta tällä kerralla se sade yllätti metsässäkyykkijän totaalisesti.

Tänään tein mustikkapiirakan uudella pohjakokeilulla. Äitini teki kaurispoikien (horoskooppi, huom) synttärijuhliin usein tammikuussa herkullisia kierrepullia, joita kutsuttiin nimellä Lillin viinerit. Kuka on sitten ollut se Lilli, joka on alunperin ohjeen antanut, sitä en tiedä. Lillin viinereitä voi verrata tämän päivän yleiseen herkkupalaan:  kahvikierteisiin, vaniljakierteisiin, kahvikehriin... rakkaalla lapsella on monta nimeä.





Päätin tehdä pohjan tästä Lillin viinereiden taikinasta. Maustoin sen ripauksella kardemummaa, ihan vain vähän makuja korostamaan. Pohjan päälle täytekerrokseen laitoin maitorahkaa,  Sallisen vaniljakreemijauheesta tehtyä vaniljavanukasta ja hiukan limen kuorta. Päälle sitten reilusti tuoreita mustikoita. Paiston jälkeen ripottelin vielä lisää tuoreita marjoja piirakan päälle ja pullasudilla levitin kauttaaltaan piirakan reunojen ja täytteen päälle Dansukkerin Hyytelösokerista valmistetun kiilteen. Näin syntyi taas yhdenlainen mustikkapiirakka.




Pohja:

150g kylmää margariinia
6 dl vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria 
(jauhettua kardemummaa)
0,75 dl kermaa / maitoa
2 kananmunaa

Täyte:
0,5 dl Salliselta vaniljakreemijauhetta
1,25 dl kylmää vettä
1 prk rahkaa
1/2 limen kuoriraaste
1- 2 rkl sokeria tai oman maun mukaan
1 L-koon kananmuna  

6-8 dl mustikoita

Pinnalle:
2 dl vettä
1 dl Dansukker Hyytelösokeri

1. Sekoita käsin hieroen kylmä voi, jauhot sekä kuivahiiva murumaiseksi seokseksi
2. Lisää sokeri ja kardemumma
3. Lisää kerma / maito
4. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Painele taikinaa tasaiseksi, ei tarvitse kuitenkaan varsinaisesti alustaa.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi, taita taikina reunoiltaan hiukan paksummaksi, niin täyte pysyy pohjan päällä.
6. Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan noin tunnin ajaksi.

Täyte:

1. Valmista vaniljavanukas sekoittamalla jauhe kylmään veteen ja vatkaa sitä pari minuuttia. Jätä kylmään odottamaan hetkeksi.
2. Raasta limen (tai sitruunan) kuorta ja sekoita se maitorahkaan. Lisää sokeri. 
3. Yhdistä vaniljavanukas ja rahka, lisää yksi iso kananmuna. 

Kaada huoneenlämpöiseksi lämmenneen taikinan päälle täyte ja ripottele päälle mustikoita. Jätä osa mustikoista ripoteltavaksi vasta paiston jälkeen. 
Paista 175 asteessa hiukan uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia TAI kunnes pohjan reunat ovat saaneet hiukan väriä ja täyte on hyytynyt kypsäksi.  Paistoaikaa en huomannut tarkasti seurata, joten olkaa valppaina omien uunienne kanssa!



Ripottele kypsän ja hiukan jäähtyneen piirakan päälle tuoreita mustikoita. Valmista Hyytelösokerista kiille ja levitä se pullasudin avulla ensin piirakan reunoille ja sitten marjojen päälle. Anna piirakan jäähtyä ainakin hiukan ennen tarjoilua. 

Herkullista päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...