sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Punajuurivispipuuro & creme anglaise



Joskus ne ajatukset syntyvät ja muhivat päässä pitkäänkin, ennen kuin purskahtavat ulos keittiötuotoksina perheraadin arvosteltavaksi. Tämä ehti muhimaan vain muutamia päiviä, kunnes tänä aamuna oli ihan pakko singahtaa kauppakeskukseen hypermarketiin ostoksille, sillä sunnuntaista huolimatta se avautui jo kello 7.
Olin valinnut aineeksi punajuuren. Teema on kekri, tuo talonpoikaisperinteen perisuomalainen, yhteisöllinen sadonkorjuujuhla. Valmistin jo punajuurihummusta ja kotitekoista naanleipää, joten seuraavan ohjeen tuli olla makea. Suklaakakkuun punajuuri sopii loistavasti, sillä se tuo makeutta, kosteutta ja täyteläisyyttä. Mutta kakkua en itse halunnut. 

Sitten se iski. Tiesin, mitä halusin; punajuurivispipuuroa. Ja makua pyöristämään palasen valkosuklaata. Ja juhlallisen versioon vielä vaniljainen creme anglaise. Sitten sen tein.




Punajuurivispipuuro

4-5 raakaa punajuurta

*********

1 litra vettä
1 dl sokeria
1,5 tl suolaa
1,5 dl mannaryynejä
300g punajuurisurvosta
100 g valkosuklaata

Paahda pestyjä punajuuria foliokääreissä uunissa 200 asteessa tunnin verran. Avaa kääröt ja anna jäähtyä niin, että saat punajuuret kuorittua. Kuori ne peukaloilla kuorta painaen, niin kuori irtoaa siististi.  Survo soseeksi esim. sauvasekottimella.

Kuumenna vesi, sokeri ja suola kiehuvaksi. Lisää manna valuttaen koko ajan sekoittaen. Lisää punajuurisurvos ja jätä kiehumaan.  Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä, noin 10 minuuttia.
Lisää pilkottu valkosuklaa kuuman puuron joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Jätä puuro jäähtymään, vatkaa jäähtyneenä kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Creme anglaise

2,5 dl kermaa
2,5 dl maitoa
6  keltuaista 
1 dl  Sokeria
<1 tl Bourbon vanilla paste (dr. Oetker) tai vaniljasokeria 1,5 tl

Vatkaa kevyesti keltuaiset ja sokeri vaahdoksi kuuman kestävässä kulhossa.
Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa kuumaksi ja lisää kauhallinen kuumaa nestettä keltuaissokerivaahtoon koko ajan sekoittaen, jottei keltuainen muutu kokkeliksi.
Lisää samalla tavalla vielä pari kolme kauhallista ja kaada lopulta munamaitoseos kattilaan. Kuumenna koko ajan hämmentäen maltillisella lämmöllä ja tarkkaile seosta, emme vieläkään sitä kokkelia halua. Kun kiisseli alkaa paksuuntumaan, on se valmista. Lisää vielä vaniljatahna ja jäähdytä.
Tarjoile puuro ja vaniljakermakastike jäähtyneinä. Koristele annokset vaikka syötävillä kukkasilla. 

Kelpaa muuten paremmankin dinnerin jälkiruoaksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...