sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kääretortun kuviointi

 
 
 
Kääretorttuun voi tehdä vaikka millaisia kuvioita. Aluksi ajattelin kokeilla pilkullista, mutta yritinkin sydämiä. Muodot levisivät kuitenkin hiukan liikaa, joskin ihan muotovalioitakin joukossa kyllä on.

Kuvioita varten värjäsin pienen määrän taikinaa elintarvikeväreillä punaiseksi ja lilaksi. Valitut muodot kannattaa pursottaa pellille ja paistaa yksinään uunissa minuutin verran, juuri ennen kuin uuni on kuumentunut 225 asteeseen. Sen jälkeen taikina kumotaan kuvioiden päälle ja paistetaan vielä kypsäksi noin 6 minuuttia.
 
 


perjantai 28. kesäkuuta 2013

Revitty possu ja hampurilaiset


 
 

Kaupasta löytyi hyvän näköinen suuri kimpale kassleria ja paloin halusta kokeilla revittyä possua, pulled pork, ja tarjoilla sitä juhannusruokana kotitekoisten hampurilaissämpylöiden kanssa.

Possu sai maustua alkuun maustehunnussa yön yli, ennen päätymistään uuniin n 140 asteeseen muutamaksi tunniksi. Lihalle annetaan aluksi väriä kuumassa uunissa, sitten se peitetään foliolla lämpötila alennetaan 130-150 asteeseen. Liha saa kypsyä folion alla hiljalleen, kunnes on niin kosteaa ja pehmeää, että se halkeaa pehmeästi kahdella haarukalla revittäessä.


Maustesekoitukseen laitoin musta-, mauste- ja rosepippuria, jeeraa, paprikaa ja suolaa sekä ruokokidesokeria ja öljytilkkaan sekoitettuna hieroin tahnan kauttaaltaan possun pintaan.




Hampurilaisssämpylät valmistin ½ litraan vettä, jauhoista osa oli grahamjauhoja ja osa tavallisia vehnäjauhoja. Ohje tavallisiin sämpylöihin löytynee ihan peruskeittokirjoista, itse teen aina "näppituntumalla". Sämpylöistä tulee kuohkeita, pehmeitä ja ilmavia, kun taikinan alustaa huolellisesti ja antaa taikinalla aikaa kohota, samoin sämpylöille aikaa kohota ennen uuniinlaittoa.
Pinnan voitelin vedellä ja ripottelin päälle unikonsiemeniä.
Hampparisämpylän voi kevyesti "litistää" matalammaksi, niin hampurilainen on helpompi syödä.




Täytteeksi hampurilaiseen laitoin
- kotitekoista valkosipulimajoneesia
- pehmeäksi kuullotettua punasipulia (mausteena balsamico, yrittejä)
- vihreää salaattia
- tomaattiviipaleita yrttiöljyssä
- reilusti revittyä possua

Leivontahaasteen palkinto


Toukokuun leivontahaasteen aihe oli "kukka ja kakku". Osallistuin haasteeseen toukokuussa tekemälläni hääkakulla, jota piristin kermasta pursotetuilla mansikankukilla. Tyyli oli vapaa, joten mukana oli upeita sokerimassaluomuksia, kermakakkuja ja pursotettutettuja kukkia.



Sijoituin upeiden luomusten mittelössä niukasti palkintosijoille ja postista saapui upea pitkä DanSukker esiliina sekä uusi Kakkujen kuningattaret -kirja, joka sisältää 52 herkullista Ruokatoimittajat ry:n jäsenten suosikkikakkujen ohjetta.



Kiitos niin pisteistä kuin palkinnostakin!

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Valkosuklainen mansikkakakku

 
 
Kesäinen kakku, jossa selkeät maut. Välissä on survottua mansikkaa reilusti ja valkosuklaa-kermavaahtoa. Pinta on samoin valkosuklaakermaa.
 
Jaanalle onnea! :)
 




perjantai 7. kesäkuuta 2013

Raparperi-rahkatorttu

 
 
 
Tein tämän tortun kaksinkertaisena ja paistoin nelikulmaisessa reunavuoassa.
 
Ohje normaalikokoiseen raparperitorttuun
 
100g margarinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
 
Täyte
2 prk maitorahkaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori ja
½ sitruunan mehu
 
Päälle
pilkottuja raparpereja maun mukaan (n 2-3 vartta)
fariinisokeria
 
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota ensin pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon huolellisesti vatkaten kananmuna ja viimeiseksi jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi käsin ja painele se voideltuun irtopohjavuokaan niin, että taikina saa nousta reunoillekin noin 3 cm korkeudelle.
 
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte vuokaan. Laita päälle raparperinpalat ja sirottele vielä fariinisokeria. Paista kypsäksi alatasolla noin tunnin ajan.
 



tiistai 4. kesäkuuta 2013

Rullattu pitaleipä

 
Pitaleivät ovat monille tuttuja ohuita hiivataikinasta leivottuja leipiä, jotka pullistuvat paiston aikana ja jotka voidaan sitten leikata auki ja täyttää. Kreikassa pitaleivät ovat yleensä litteitä ja ne useimmiten täytetään rullaten. Täytteenä voi käyttää grillattua lihaa tai kanaa, kasviksia, jugurttia tai tsatsikia. Monissa paikoissa pitan sisään kääritään myös kourallinen ranskalaisia. Tämä pitaleivän ohje on peräisin Vantaan Aikuisopiston kreikkalaisen ruuan kurssilta. Itse vaihdoin jauhoista yhden desin grahamjauhoiksi.
 
Pita-taikina
 
3 dl vettä
1pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
5,5-6 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
 
Sekoita hiiva, sokeri, suola ja öljy lämpimään veteen. Lisää jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa hyvin reunoista. Vaivaa vielä viitisen minuutia ja jätä taikina hetkeksi pöydälle lepäämään.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä ne palloiksi. Kauli ohuiksi ja kohota hetki. Pistele haarukalla, jos haluat tällaisia litteitä rullattavia pitaleipiä.
Paista noin 10-12 minuuttia.

 
Täytteeksi laitoin tomaattia, paistettua broileria, punasipulia, salaattia, ranskalaisia perunoita ja tsatsikia. Tätä kun haukkaa ja ummistaa silmät, voi pienen hetken kuvitella olevansa jossain päin kaunista Kreikkaa.


Kinkkuvoileipäkakku



Lihavoileipäkakku ja kalavoikkari.

Lihavoikkarin täytteet

Täyte 1) Saunapalvikinkku, sipuli, aurinkokuivattu tomaatti, pesto, creme fraiche, tuorejuustoja
Täyte 2) Maksapasteijaa, punaista paprikaa, maustekurkkua kuutioina, kermaviili, smetanaa, tuorejuustoja.

Pinnalla maustetuista tuorejuustoista ja toisesta täytteestä sekoitettu tahna. Ohennukseen voi käyttää kermatilkkaa tai kermaviiliä.

Hippokakku


 
Hennan lakkiaiskakuksi valmistui pyynnöstä hippokakku, johon haluttiin kolme hippoa. Itse ylppärisankari on lakki päässä chillamassa. Kakussa maistuu baileys ja suklaa.

Linssikeitto


 
 
Vaikka keitot kuuluvatkin Kreikassa lähinnä talvikauden sakeisiin ja lämmittäviin ruokiin, ei linssikeittohimo tunne aikaa. Linssikeitto sopiikin toisaalta myös alkuruuaksi tai ihan itsenään pieneksi ateriaksi.
 
Linssikeitto 6-8 annosta
 
300g linssejä
3-5 rkl oliiviöljyä
1 suikaloitu suuri punasipuli
3 valkosipulinkynttä pienittynä
10 cm pätkä kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
500g tomaattimurskaa
1-1,5 l kuumaa vettä
oreganoa, timjamia, mustapippuria, suolaa maun mukaan
 
 Huuhtele linssit lävikössä ja jätä ne valumaan. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi, lisää kesäkurpitsakuutiot ja valkosipulit, kuullota vielä hetki. Lisää tomaattimurska ja kuumenna, kaada joukkoon myös kuuma vesi ja mausta sopivaksi (lisää vettä myöhemmin varovasti tarvittaessa).
Kaada tomaattiliemeen huuhdellut linssit ja anna keiton hautua kannen alla hiljalleen 20 minuuttia. Älä sekoittele paljon, sillä linssit hajoavat pehmeinä herkästi.
 
Tarkista vielä maku ennen tarjoilua. Meillä keittoon tipautettiin vielä lautasella nokareet tsatsikia.


maanantai 3. kesäkuuta 2013

Kuukauden leivontablogi

 
Iloleipuri.fi on nimennyt Pulla-Akka leipoo -blogin kuukauden leivontablogiksi.
Kiitos kaunis kunniasta!
 
Iloleipurin sivuilta löytyy muuten hurjasti vinkkejä ja neuvoja leivontaankin liittyen. Tietysti myös tuotetietoja Iloleipurin nimikkotuotteista.

Pursotettu ruusukakku

Ruusupursotus



Purotettu ruusukakku on aina vain yhtä kaunis ja sopii juhlaan kuin juhlaan loistavasti. Jos haluat itse kokeilla ruusujen pursottamista, ohjeet olen kirjannut tänne.

Kahdessa kakussa on täytteenä vadelma- ja suklaamousset, yhdessä suklaa- ja mansikkamousset ja yhdessä pelkkää mansikkaa.


Ylioppilaslakki-kakku

ylioppilaslakki
 
 
Nämä ylioppilaslakki-kakut on päällystetty Robertsin extra-valkoisella. Toisessa on täytteenä sitruunainen kerma-rahkatäyte ja toisessa makuna on suklaa-mansikka.
 
 

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Kreikkalainen voileipäkakku / Lohivoileipäkakku


 
Kreikkalainen voileipäkakku
 
Täyte 1) Fetajuustotahna - haarukalla murustettua fetaa (ei mielellään ns. salaattijuustokuutioita, vaan kunnollista juustoa), yrttejä, kermaviiliä, creme fraiche, oliiviöljyä, pieneksi kuutioituja mustia kalamata oliiveja ja kuutioitua punasipulia
 
Täyte 2) Tsatsiki (valutettu kreikalainen/turkkilainen jugurtti, valutetu kurkkuraaste, valkosipuli, suola, oliiviöljy, tuore minttu, pippuri) ja kasviskuutioita (paprikaa/kurkkua tms)
 
Pinnalla tsatsikia, maustamatonta tuorejustoa. Päällä kreikkalaisen kyläsalaatin aineksia.
 
 
Lohikakku
 
Täyte 1) Lämminsavulohta, sipulisilppua, tuorejustoa, rahkaa, smetanaa, tilliä, suolaa, pippuria, sitruunaa
 
Täyte 2) Keitettyjä kananmunia, raejuustoa, sipulia, savulohituorejuustoa, ruohosipulia, kevätsipulia
 
Pinnalla ruohosipulituorejuustoa, maustamatonta tuorejuustoa, kermaviiliä. Päällä kylmäsavulohta, kapriksia, rypäleitä, lollo rosso -salaattia, sitruunaa, kurkkua, keltaista paprikaa, tilliä, punasipulia.
 

Hyydytettyjä juustokakkuja


 
 
Mansikkasurvoskakku Diggestive-pohjalla ja kaksi mangojuustokakkua, joista toisessa on Dominokeksipohja.
 
Pohjassa noin 200g keksiä ja 70-80g margariinia. Hyydykeosissa perussuhteet noin 4 dl kermaa, 4-5 liivatelehteä, sokeria maun mukaan. Mukaan voi lisätä makua antamaan vaikka kinuskikastiketta, hedelmäsosetta, säilykepurkin lientä tms.

Ruusukakku

Rose cake

Rose cake

Rose cake


Ninan lakkiaisiin tein tällaisen kakun, jota koristi vain yksi suuri ruusu. Kakku on 30 hengen kakku kooltaan ja sen täytteiden maut ovat vaniljaa, mokkaa ja suklaata.

Pinta on värjättyä Robertsin valkoista marsipaania, kukka on Oetkerin valkoista sokerimassaa. Värjäyksessä käytin Wiltonin pastavärejä. Pintamarsipaanin alla on sokerikreemi.