torstai 10. lokakuuta 2013

Viikuna-pähkinäleipä


 
Tämä vaalea leipä saa maun pähkinästä ja viikunoista ja on vaivaton valmistaa. Tätä taikinaa ei vaivata tai alusteta missään vaiheessa ja silti siitä valmistuu kuohkea, ilmava ja kostean maukas, rapeakuorinen leipä.

Sekoitettava pähkinäinen viikunaleipä 1-2 leipää

7,25 dl vehnäjauhoja (+ taitteluun)
0.25 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl pilkottuja pehmeitä kuivattuja viikunoita
0,5-0,75 dl rouhittuja pähkinöitä (pistaaseja, hasselpähkinää, saksanpähkinää)
3,5 dl haaleaa vettä

Sekoita kuivat aineet ja lisää vesi. Puuharukalla sekoitellen vääntele aineet sekaisin ja peitä kulho kelmulla. Anna seistä 18-24 tuntia huoneenlämmössä. Valmis ja tarpeeksi kohonnut ja levännyt taikina on kuohkeaa ja kiiltelevää.

Kaavi taikina leivinpaperiarkin päälle, ripottele sen päälle jauhoja ja taputtele litteäksi. Taittele leipää muutaman kerran reunoilta keskelle reilusti jauhottaen. Toista taittelu pariin kertaan, jauhoita vielä pinta ja peittele taikina leivinliinalla. Jätä pöydälle lepäämään pariksi tunniksi.

Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Laita (kannellinen) uunivuoka kuumenemaan uuniin lämpeämisen ajaksi. Kun uuni on kuumentunut, ota vuoka pois uunista ja nosta leivinpaperiarkin päällä oleva taikinapallo leivinpaperin avulla kuumaan uunivuokaan niin, että se leivinpaperiarkki jää vuokaan alimmaiseksi.

Peitä vuoka kannella ja paista leipää kypsäksi 30 minuuttia uunin alatasolla. Jos kantta ei ole, peitä vuoka ja leipä foliolla. Poista kansi puolen tunnin paiston jälkeen ja jatka paistamista vielä noin vartin verran, jotta pinnasta tulee rapea.

Jäähdytä leipä ritilän päällä. Herkuttele.


 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...