lauantai 12. lokakuuta 2013

Galaktoboureko - kreikkalainen mannavanukaspiiras

Galaktoboureko




Kesän makuihin ja muistoihin liittyy vahvasti kreikkalainen keittiö. Kreikkalaiseen makumaailmaan voi palata vaikka haukkaamalla palan tätä pehmeää, täyteläistä ja sopivan makeaa galaktobourekoa.

Taikinakuori on fillotaikinaa. Kaupan pakastekaapista löytyvä valmistaikina on pino taikina-arkkeja, jotka on käännetty kaksinkerroin, rullattu ja pakastettu. Taikina-arkit ovat paperinohuita ja niiden käsittelyssä onkin siksi muistettava säilyttää koko ajan ylimääräisiä taikina-arkkeja kostean keittiöpyyhjeen alla. Muutoin taikina kuivahtaa nopeasti ja sen rullaaminen ja käsittely ei onnistu.
Anna taikinan sulaa omassa paketissaan huoneenlämmössä pari tuntia. Kun avaat paketin ja käännät taikinalevyt auki, voit myös suihkupullolla suihkauttaa taikinaan aavistuksen kosteutta.

Ainekset ja tarvikkeet

1 pkt fillotaikinaa
Voita arkkien voiteluun (150-200g)

Täyte

6 dl rasvatonta maitoa
2 dl kermaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 dl mannaryynejä
50 g voita
1 appelsiinin kuoriraaste
2 tl vaniljasokeria
5 kananmunaa

Siirappi

2 dl sokeria
1 dl vettä
½ dl puristettua appelsiinimehua/tuoremehua
1 tl kokonaisia neilikoita
ripaus kanelia

Kuumenna maito ja kerma. Lisää joukkoon vatkaten mannaryynit ja keitä puuro kypsäksi, noin 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja lisää joukkoon voi, appelsiininkuoriraaste ja vaniljasokeri. Jätä puuro jäähtymään.
Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja yhdistä ne jäähtyneeseen mannapuuroon.

Galaktoboureko
 
Voitele uunivuoka (29x39cm). Avaa filotaikinarulla ja voitele päälimmäinen levy kauttaaltaan voisulalla. Nosta ensimmäinen levy vuoan pohjalle ja toista voitelut jokaisen taikina-arkin kohdalla. Pinoa vuokaan puolet taikina-arkeista eli 5-6 levyä, anna ylimääräisten taikinareunojen valua vuoan reunojen yli.
Kaada täyte vuokaan ja käännä reunoille ylettyvät taikinareunat täytteen päälle. Levitä täytteen päälle loput 5-6 taikinalevyä yksitellen. Voitele jokainen arkki vuorollaan huolellisesti. Painele päälimmäisten taikina-arkkien reunat piiraan alle tai leikkaa ylimääräiset reunat pois.

Leikkaa piiraaseen aluksi neliöt ja leikkaa ne vielä puolisi. Älä kuljeta mielellään veista aivan täytteeseen asti, vaan leikkaa kuvio ainoastaan pintataikinoihin.

Paista 180 asteessa noin 30-34 minuuttia uunin keskitasolla.


Galaktoboureko

Siirappi:

Mittaa kattilaan kaikki siirapin aineet ja keitä 1-2 minuuttia. Kun piiras on valmis, kaada maustunut siirappi kuuman piiraan päälle. Anna piiraan jäähtyä ja vetäytyä ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään jopa seuraavaan päivään.


Galaktoboureko


1 kommentti:

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...