tiistai 21. helmikuuta 2012

Laskiaispulla


 
 
 
Pullataikina on ihan perustaikina, jonka tein tällä kertaa yleiskoneella. Pinkki Kitchen Aid teki hyvää työtä ja taikina sai ihanan sitkon, jonka tuloksena paistui uunissa suuria ja pehmeitä pullia.
 
 
Pullataikina
4 dl vettä
1 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
(kardemummaa)
13-15 dl vehnäjauhoja
150g pehmeää margariinia
 
Maito ja vesi lämmitetään hiukan kädenlämpöä kuumemmiksi, 42 asteiseksi. Joukkoon lisätään sokeri ja suola (kone päälle), pari desiä jauhoja, kuivahiivapussien sisältö, hiukan lisää jauhoja, kananmuna mukaan ja odottelemaan taikinan muodostumista. Jauhoja voi lisäillä vatkauksen aikana hiukan kerrallaan. Kun taikina näyttää tasaiselta ja joustavalta, mukaan laitetaan pehmeä margariini ja taas saa vaivautua hetken ihan rauhassa. Lopuksi alustin joukkoon ihan kouratuntumalla jauhoja, jolloin taikina olikin kaunis ja tasainen. Sitten liinan alle kohoamaan noin rauhassa kaksinkertaiseksi.
Kohonneesta taikinasta pyöriteltiin reilu 20 pyöreää pullaa leivinliinan alle kohoamaan. Kun pulliin jää pieni joustava ja palautuva painanne sormella painaessa, pulla on valmis voiteluun ja uuniin. Paistoin pullat kiertoilmauunissa 170 asteessa.
 

 
 
Osaan ripottelin kananmunavoitelun päälle ruokokidesokeria ja osa sai tänään samankaltaisen käsittelyn kuin perinteiset kristallipullat. Lämpimät pullat voitelin voisulalla ja kansi kasteltiin vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.
Ja meidän laskiaispullien välistä ei löydy hilloa, vaan mantelimassaa :)