sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Brooklyn Blackout -kakku

Jos sinulle maistuu kakku, joka on täyteläinen ja täynnä kaakaon tuomaa suklaista makua, on Brooklyn Blackout ihan nappi valinta. Tumma kakkupohja on täytetty kotitekoisella suklaakiisselillä, joka muistuttaa maultaan tuttuja suklaavanukkaita, mutta on tuhdimpaa koostumukseltaan. Täyttämisen jälkeen kakku vielä kuorrutetaan samalla kiisselillä ja pinnoitetaan hienonnetuilla kakunmuruilla. 



Reseptin olen omaksunut pienin muutoksin Hummingbird Bakeryn ohjeesta, tässä kuitenkin se alkuperäinen:


Kakku 10-12 hlö

100g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
260g sokeria
2 kananmunaa
0,25 tl vanilja-aromia
45g kaakaojauhetta
0,75tl leivinjauhetta
0,75tl soodaa
Ripaus suolaa
170g jauhoja
1,6dl täysmaitoa

Suklaakiisseli
500g sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
125g kaakaojauhetta
6 dl vettä
200g maissitärkkelysjauhoja
85g suolatonta voita kuutioina
0,5 tl vanilja-aromia

3 halkaisijaltaan 20 cm vuokaa voideltuna ja jauhoitettuna.

- kuumenna uuni 170 asteeseen

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää munat yksitellen huolellisesti välissä sekoittaen. 
Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kaakao, vanilja, nostatusaineet ja suola. Lisää sitten puolet jauhoista, sitten maito ja loput jauhot.

Jaa taikina vuokiin ja tasoita. Paista noin 25-30 minuuttia ja siirrä ritilälle jäähtymään. Tarkkaile kakkua, minä käytän hieman pidempää paistoaikaa. 

Kiisseli:

Mittaa sokeri, siirappi, kaakao ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä. Lisää maissitärkkelykseen vettä 1,2-2 dl, jolloin seos muistuttaa paksuhkoa liimaa. Lisää tarvittaessa vielä pari rkl vettä. Sekoita tahna suklaaseoksen joukkoon ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi koko ajan hämmentäen. Keitä pari minuuttia, kunnes kiisseli sakenee. Nosta kattila pois levyltä ja lisää rasva ja vanilja. Kaada kulhoon ja peitä pintaa myöden kelmulla, nosta jäähtymään.

Kokoaminen:

Leikkaa yhdestä (tai useammasta) pohjasta pintaa pois ja jauha hienoksi monitoimikoneessa. Nosta kakkulautaselle ensimmäinen pohja ja levitä sen päälle noin neljännes kiisselistä. Nosta päälle toinen pohja ja päälle taas kiisseliä. Viimeisen pohjan jälkeen kaada loput kiisselit kakun päälle ja levitä myös reunoille. Peitä kakku kakunmuruilla ja anna seisoa kylmässä vähintään pari tuntia. 

lauantai 10. joulukuuta 2016

Jouluinen lehtitaikinakakku ja lämmin omenalisuke

I


3 levyä lehtitaikinaa
1 pötkö marsipaania

2,5-3 dl kermaa
1prk maitorahkaa
½ sitruunan mehu
1 prk luumumarmeladia
sokeria maun mukaan
3 liivatelehteä

Omenalisuke:

3 omenaa kuorittuna, viipaloituna
3 rkl margariinia tai voita
2 rkl sokeria
1 rkl fariinisokeria
rusinoita maun mukaan

paahdettuja mantelilastuja


Sulata taikinalevyt ohjeen mukaan. Kauli kukin levy noin kaksinkertaiseen pituuteensa. Ota marsipaania noin pingispallon kokoinen pala ja kauli se myös ohueksi. Nosta marsipaani taikinalevyn toisen päähään ja taita toinen puoli taikinalevystä marsipaanin päälle. Kauli uudelleen ohueksi. Tee sama kaikille levyille. 

Laita kaulitut marsipaanitäytteiset taikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle ja pistele ne haarukalla. Paista 250 asteessa, kunnes pinta on kauniin keltainen. Anna jäähtyä. 

Valmista luumurahkatäyte. Laita kolme liivatelehteä likoamaan oheen mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja luumumarmeladi. Lisää sitruunamehu ja makeuta kermaseos oman makusi mukaan sopivaksi. Kuumenna vesitilkka ja sulata siihen puristetut liivatelehdet. Jos vaahto on kovin löysää, anna sen seistä jääkaapissa, kunnes se ei ole enää valuvaa.

Kokoa kakku. Laita vadille ensin pohjaksi yksi taikinalevy ja sen päälle puolet rahkaseoksesta. Toista ja laita vielä kolmas taikinalevy kanneksi. Anna asettua jääkaapissa yön ylitse.

Siisti veitsellä hyytyneen kakun reunat. Paahda mantelit kuivalla paistinpannulla. Ripottele kakun päälle tomusokeria ja paahdetut mantelit.

Sulata voi paistinpannulla, lisää ohuet omenaviipaleet sekä rusinoita sekä sokeri. Karamellisoi hedelmät keskikuumalla pannulla sekoitellen, kunnes ovat pehmeitä. 

Tarjoile kylmä jouluinen lehtitaikinakakku karamellisoitujen lämpimien omenoiden ja rusinoiden kanssa.
 
 

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Aurajuusto ja piparkakut

Taas on se aika vuodesta, kun iltoja maustaa glögi ja piparkakut, ihan luvan kanssa. 



Piparkakut, Aurajuusto ja makea tumma rypäle on yhdistelmä, joka maistuu minulle aina vain. Toki kaveriksi kelpaa myös tänäkin vuonna kovassa nosteessa oleva persimon, mutta rypäle vain koristaa makuja mielestäni enemmän. 

Tein tällä kerralla levitteen, johon käytin rahkaa. 

120g Aurajuustoa
100g maitorahkaa
noin 0,5 dl kermaa
Rouhittuja saksanpähkinöitä
Tuoretta persiljaa
Pippuria

Murusta juusto haarukalla pieneksi ja sekoita joukkoon kerma ja rahka. Sekoittele tasaiseksi ja lisää loput aineet. Pähkinät voi myös kevyesti paahtaa kuivalla paistinpannulla ennen rouhimista.

Lämmin glögi lasiin ja piparkakku viereen. 

Mukavaa iltaa!  




perjantai 18. marraskuuta 2016

60 vuotta partiossa

Minulla on itselläni tavallaan vahva partiotausta ja pariin kertaan olen toiminut lippukunnanjohtajanakin Rekolan Metsäsiskoissa - mutta kun joku on ollut veljeslippukunnan jäsenenä 60 vuotta ja on edelleenkin vahva partiotoimija, on se silloin ehdottomasti kakun paikka! 


Kakkua koristaa sokerimassalle tulostettu kuva Jukkiksen ensimmäisen sudarilauman lipusta. Kakun tulosti sokeriarkille CakeFixin Rouva Vee. 


Kakku on mitoitettu noin 30 henkilölle, pohjassa 9 isoa kananmunaa.

Täytteinä on mango-appelsiinikiisseli ja mango-vaniljavanukas-kerma. Kuvan alla on rommiaromilla maustettu marenkivoikreemi ja ruusut ovat kermaa.

 




Kiisseli (ihan kaikki ei kulunut)

2,5 dl appelsiinimehua
2 dl Bonne mangososetta
2,5 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria
(Sitruunamehua)

Sekoita aineet kattilassa, kiehauta hiljalleen sekoitellen kiisseliksi. Jäähdytä. 

Mango-vanilja

1 dl vaniljakreemijauhetta
1.75 dl vettä
1,5 dl Bonne mangososetta
1/2 - 1 dl tomusokeria 

Sekoita aineet ja vatkaa noin 3-5 minuuttia. Laita kylmään tekeytymään ja makeuta lisää tarvittaessa. 

Vaahdota noin 4 dl kermaa ja yhdistä vaahto nostellen mango-vaniljaan. 

Kostutukkeena on mangolla maustettu kermamaito. 
Täytettä on kahdessa välissä: ensin kostutus, päälle kiisseliä, seuraavaksi mangovaahto. 





torstai 27. lokakuuta 2016

Tulossa jotakin superhyvää: suklaa-lakritsijuustokakku

 
Eilen meillä oli meillä perheessä sellainen merkkipäivä, joka helposti jää unohduksiin muiden juhlien varjoon: Kihlajaispäivä. Se, mikä juuri eilisestä kihlajaispäivästä teki erityisen oli, että se oli järjestyksessään jo 25. laatuaan. Vaikka isäni aikanaan vihjaili, että kenties tuohisormukset olisi olleet riittävät tuolloin lukioaikaan, kultaiset ovat olleet aivan oikea valinta.


Mielessäni oli yksi makumuisto, jota lähteä tavoittelemaan. Halusin tarjota jotakin uutta, jotain todella herkullista. Ja koska olin vastikään ihastunut URTEKRAM Raakalakritsijauheeseen ja Dr. Oetkerin Lakritsiuutteeseen, päätin yhdistää ne tummaan suklaaseen. Kehittelyn alle valmistui suklaa-lakritsi-juustokakku.

Valitettavasti tästä ei ole olemassa vielä julkaisukelpoista reseptiä, sillä tämä on vasta kakun prototyyppi. Tämä on se ensimmäinen versio, joka joko ihastuttaa tai saa hylkäämän idean. Tämä ihastutti. Pohjaan olen kuitenkin melkoisen tyytyväinen, sen ohje taitaa pysyä samana loppuun asti.
Pohja synty maustamalla tavallinen browniepohja Dr. Oetkerin lakritsiuutteella. Suklainen pohja saa ihan uuden ulottuvuuden lakritsin syvyydestä

POHJA:

125 g leivontamargariinia
  60 g  (tummaa)suklaata
  2  dl sokeria
  2 kananmunaa
  2 dl vehnäjauho

  2 rkl kaakaojauho
 1 rkl lakritsiuute


Täyte maustuu vain ripauksella raakalakritsijauhetta, mutta täytteen välissä yllättää kinuskikastike, joka on maustettu lakritsiuutteella. Yllättävä makuraita juustokakkumassan sisällä.

Hyydyttämisen jälkeen pinnalle valmistetaan vielä reilu peilikiille tummasta suklaasta. Sopivassa suhteessa glukoosia, sokeria ja vettä sekä suklaata ja liivatelehtiä muodostaa pehmeän, kiiltävän peitteen itse kakulle. Ja tietenkin myös suklaakuorrutteessa maistuu lakritsi. 


Suklaapinta sai vielä hiukan kimallusta ja hohtoa, kun pyyhkäisin pintaan väriä glukoosimassalla, joka oli värjätty nestemäisellä pronssivärillä. 




Tämä kakku jää nyt odottamaan hetkeä, jolloin ehdin valmistaa sen uudelleen. Sen version jälkeen ehkä koko resepti on julkaistavissa.


tiistai 25. lokakuuta 2016

Leivotaan lasten kanssa kuukiviä



Räntäpäivää piristämään päätimme hoitolasten kanssa tänään leipoa ulkoilun päätteeksi. Teimme näitä kuukiviä, joita omat lapseni ovat tykänneet aikanaan tehdä. Alkuperäinen resepti löytyy kirjasta Lasten parhaat herkut ( Jane Bull, Lasten Parhaat Kirjat).

Näiden valmistukseen lapsi saa todella osallistua, eikä vain mitata aineksia. Ja hyviä ovat!



Reilu 20 kuukiveä

7dl vehnäjauhoja
200g margariinia
2,5 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl rusinoita
1 tl vaniljasokeria 
2 kananmunaa 
 

Nypi jauhot ja pehmeä rasva, lisää rusinat, sokeri ja leivinjauhe sekä vanilja.
 
 

 
Riko munien rakenne kulhossa ja sekoita ne viimeiseksi taikinaan. Puristele kaikki ainekset palloksi ja ota pellille nokareita. 

Paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kuukivet saavat tuntua uunista poistettaessa pehmeiltä, jäähtyessään ne kovettuvat.

Reseptiä voi tuunailla vapaasti, vaikkapa vaihtamalla rusinat kuivattuun papaijaan tai karpaloihin, suklaamuruihin tai värikkäisiin strösseleihin.

 


 






Urtekram maustehaasteen voittaja

 

 
Mahdottoman mukavan uutisen sain sähköpostitse, kun sain viestin, että Ruoka.fi -sivustolla käydyn Urtekram-maustamishaasteen äänestyksen voittaja on selvillä ja, että voittaja todellakin on minun ohjeeni Kantarelligalette. Valtavan suuri kiitos äänestäneille!

Uutinen voitosta sai ihan pohtimaan maustamista yleensä. Että miten sitten maustan ruokani ihan tavallisessa arjessa. Silloin, kun on valtava kiire lasten harrastuksiin ja ehtii nippa nappa keittämään tumman pastan ja tarjoamaan sen tomaattikastikkeen ja revittyjen mozzarellapallojen kanssa, niin mistä se saa makunsa. Suolaa, pippuria, valkosipulia, ripaus sokeria, yrttejä, hiukan omenaviinietikkaa, päälle tuoretta basilikaa. Siinä se. Nopeaa ja hyvää, mutta vasta mausteet kruunaavat kaiken. Mausteiden määrät selviävät maistelemalla ja rohkeasti kokeilemalla.
Meillä ensimmäinen mauste, johon omat neljä lasta ovat vauvaiässä tutustuneet, on varmasti ollut valkosipuli. Sitä on lisätty bataatin ja lampaanlihan keitinveteen antamaan makua soseita keitellessä ja siihen lapset ovat jo varmasti äidinmaidossa tottuneet.

Nyt täytyi ihan avata tuo jääkaappi ja kurkistaa, mitä siellä on. Jääkaapin Freshzone taltioi sopivassa kosteudessa tällä hetkellä nipun lehtipersiljaa, ruukun sitruunamelissaa ja pakastimessa on silputtuna tuoretta tilliä sopivina annoskokoina vaikka kalakeiton maustamiseen. Kasvimaalla sinnittelee vielä ihan hyvässä syksyterässä punabasilika sekä tavallinen kurttupersilja. Korianteri on jo tältä kasvukaudelta luovuttanut.

Käyttämäni suola on pääasiassa ihan tavallista hienoa merisuolaa ja tällä hetkellä käyttämäni mustapippuri on tuotu Kreikasta. Kreikasta tuotuja päivittäismausteita ovat myös pehmeä jeera eli suomalaisittain juustokumina, fenkoli, appelsiinipippuri ja lasisessa spagettipurkissa säilyttämäni itse poimitut varret oreganoa ja timjamia. Eksoottisempia ja voimakkaampia mausteita on pienissä lasipurkeissa, joihin on taltioitu Dubaista tuodut mausteet, kuten voimakas valkoispulijauhe, sumakki ja tulinen fish masala.

Urtekramin mausteista ovat suosikeikseni nousseet Chili-hiutaleet, Provencen yrtit sekä kokonaiset kardemumman jyväset, jotka kätkevät kuorensa alle tavattoman paljon makua. Uskomattoman monikäyttöinen mauste on Raakalakritsijauhe, joka sopii melkeinpä mihin tahansa keittiössä valmistuvaan tuotokseen. Se korostaa upeasti vadelman makua juustokakussa, se maustaa pikkuleipätaikinan ja, kuten tässä kantarelligaletessa, se hiipii salaa makunystyröihin ja leikittelee erilaisilla ulottuvuuksilla.

Maustearsenaali kotonani muodostuu erilaisista tunnelmista, erilaisista muistoista. Mausteet palauttavat mieliin rakkaita ja tärkeitä hetkiä ja tunnelmia eletystä elämästä ja mausteilla saa tehtyä makumuistot eläviksi jälleen.
Jos olisi mitään järkeä lauseessa "Mausteet ovat ruuan suola", sanoisin niin. Tai itse asiassa nyt sanonkin, sillä tottahan se oikeastaan on.

 
 


perjantai 14. lokakuuta 2016

Baileys' juustokakku





Kahvi ja konjakki vai kahvi ja Baileys' juustokakku? Minulle jälkimmäinen, kiitos. 

Pohja

200g rapeita kaurakeksejä 
60g voita sulatettuna

Täyte:

225g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl Baileys' likööriä
3 dl kermaa 
5 liivatelehteä 
tilkka vettä

Kiille

1,5 dl Baileys'
1,5 dl kermaa
Tomusokeria
3-4 liivatelehteä

Öljyä ja tomusokeroi irtoreuna. Aseta leivinpaperi pohjan ja reunan väliin, niin torttu on helppo siirtää pohjan päältä pois. Leikkaa ylimääräinen paperi pois, mutta jätä yhdelle puolelle suikale, josta voit tortun siirtää vetämällä. Suikaleet voi leikata sitten myöhemmin pois. 

Murskaa keksit ja sekoita murska sulan voin kanssa. Painele irtopohjavuoan pohjalle. 

Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto notkeaksi, lisää mukaan Baileys. Huomaathan, että jos haluat alkoholittoman, mutta Baileys'n makuisen tortun, kiehauta ensin likööristä alkoholi pois. 
Vaahdota kerma. Liota liivatelehdet pehmeiksi kylmässä vedessä noin 5 minuuttia, purista vesi pois ja sulata ne kuumaan nestetilkkaan. Kaada liivate nauhana tuorejuuston joukkoon samalla sekoittaen. 
Nostele löysäksi vaahdotettu kerma juustomassan joukkoon ja kaada pohjan päälle. 
Anna hyytyä muutama tunti ennen kiilteen laittamista. 

Kiillettä varten liota liivatteet taas pehmeiksi. Kuumenna kerma ja Baileys' höyryäväksi (jos teet alkoholittoman, kiehauta kunnolla), sulata joukkoon liivatteet. Makeuta tomusokerilla. Anna nesteen jäähtyä ja paksuuntua hieman ennen kakun päälle kaatamista. Kiille hyytyy sopivaksi muutamassa tunnissa. 


sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pursotettu kukkakakku Saralle




Aurinkoinen Sara täyttää vuosia ja toivoi juhliinsa kukkakakkua. 

Tässä on täytteenä kinuskivaahto, vadelmavaahto sekä paahtokinuski-kastiketta. 

Pinnan kukat ovat pursotettua kermaa.

perjantai 7. lokakuuta 2016

Englantilaistyylinen kanapiiras / chicken pie


Eräs ilta teki mieli laittaa tuhtia iltapalaa, sillä takana oli kuusihenkisen puuhakkaan perheen tyypillinen vauhdikas arkipäivä. Jääkaapissa oli pari pakettia broilerin fileitä, suuren creme fraiche purkin pohjat ja kantarellejakin oli mukava kulhollinen, joten niistä jotakin. Jotain lämmintä ja herkullista. Tuli mieleen Nigella ja Nigellasta lohturuoka ja lohturuuasta chicken pie (okei, suklaakakku tulee Nigellasta ihan ekana mieleen, mutta sen ajatuksen ohitin suosiolla). 

Pakastimessa ei ollut valmistaikinaa eikä jääkaapissa rahkaa, joten tein ihan tavallisen "rahkavoitaikinan" käyttäen rahkan sijaan sitä creme fraiche'a. 

Ohje taikinalle siis:

250g creme fraiche (tai rahka)
250g margariini
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Sekoita pehmeä rasva ja creme fraiche (maitorahka) keskenään ja lisää jauhot ja leivari. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Kumoa kelmun päälle ja taputtele liitteämmäksi jauhotetuin käsin. Kääri kelmuun ja laita taikina kylmään tunniksi tai ainakin broilerin valmistelujen ajaksi.




Broilerikastike

2 pkt Pirkka broilerin fileepihvi
Valkosipulia
Oliiviöljyä
Sitruunaa
Creme fraiche'a 
Herbamare-maustetta (tai kasvislientä)
Persiljaa
Mustapippuria
Kantarelleja 
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 - 3 dl vettä tai kasvislientä

Paloittele broiskut ja paista paloja öljyssä, lisää valkosipulia maun mukaan. Lisää broilerin joukkoon creme fraiche'a pari desilitraa, niin saat aikaiseksi ihanan pehmeän kermaisen kastikkeen. Lisää pilkottuja kantarelleja maun mukaan, kourallinen persiljasilppua, vehnäjauhot, Herbamarea ja  noin kolme desilitraa kiehuvaa vettä (tai herbamaren ja veden tilalle pelkkää kasvislientä). Purista päälle vielä sitruunaa ja tarkista maku. Lisää mausteita oman makusi mukaan. Jätä miedolle lämmölle hautumaan.

Jos taikina on nyt ehtinyt asettumaan kylmässä, voit ryhtyä kaulimaan sitä jauhotetulla pöydällä. Jotta taikinaan saadaan hiukan ilmavuutta, se kannattaa taitella kaulimisen välillä: 

Kauli taikina noin uunivuoan kokoiseksi eli noin 20x30 cm. Taita pitkien sivujen päädyt päällekkäin keskelle, jolloin taikinaan tulee kolme kerrosta. Käännä taikina poikittain ja kauli uudelleen. Taita taas päädyt keskelle päällekkäin, käännä ja kauli. Toista kolme kertaa kumpaankin suuntaan. 

Kaada broilerikastike uunivuokaan ja peittele taikinalevyllä. Reunoille saa jäädä ylimääräistä, nosta ylimääräinen vain kevyesti reunaksi. Voit tehdä taikinasta päälle myös kuvioita. Voitele pinta maidolla tai kananmunalla.

Paista 200 asteessa, kunnes taikinassa on kaunis väri eli noin 20 minuuttia. 



torstai 6. lokakuuta 2016

Omenaraastepiirakka juustokakkupinnalla

Omenaraastekakku on todella kostea kahvikakku, johon saa pihan omenoita kivasti hukattua näin satokaudella. Tein hiukan muunnosta peruskakkuun ja niin syntyi riittoisat omenaruudut.



Pohja:
 
250g margariinia
4 dl sokeria
4 munaa
8 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
kardemummaa ja kanelia maun mukaan
2,5 dl maitoa
6 dl omenaraastetta

* vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri
* lisää koko ajan vatkaten kananmunat yksi kerrallaan, anna jokaisen munan vaahtoutua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä
* sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan yhdessä maidon kanssa
* kääntele viimeiseksi omenaraaste taikinan joukkoon 
* kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille

Juustokakkupinta: 

350g tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa (M-koko)

* Pehmitä tuorejuusto sekoittamalla, lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.

Kaada juustokakkumassa omenakakun päälle.

Paista 175 asteessa noin 45-50 minuuttia. 

lauantai 1. lokakuuta 2016

URTEKRAM- haasteleipomukset



Urtekram järjesti bloggaajille maustamishaasteen reseptikilpailun muodossa. Osallistuin itse haasteeseen kahdella erilaisella galetella.

Olen tykästynyt erilaisiin galette-piiraisiin, sillä pohjataikinaa voi käyttää niin suolaisiin kuin makeisiinkin leipomuksiin. Kaksinkertaisella perustaikinalla syntyy kaksi erilaista, vaikka yksi suolainen ja yksi makea.

Koska kyseessä oli maustamishaaste, halusin kokeilla jotain erilaista, vaikka turvallisempaa olisi ollut pitäytyä tutummissa yhdistelmissä. Parin kokeilun jälkeen yhdistin raakalakritsijauheen kantarelleihin ja chilin omenaan ja Aura-juustoon. Erilaista hyvää.

Käy tutustumassa ruoka.fi sivulla kaikkiin haasteen resepteihin ja äänestä mieleistäsi. Voit äänestämällä voittaa yhden kolmesta Urtekram-tuotepaketista, jonka arvo on 99 euroa.
 
 
 
 





Kukkakakku




Yksi kakkutrendeistä maailmalla on tällaiset "kukkakranssi"-kakut. Yleensä kukat on pursotettu voikreemistä suuren maailman tyyliin, mutta en ole itse oppinut koskaan liiemmin kreemistä pitämään. On se tehty miten tahansa, marenkiin tai ilman, on se omaan suuhuni liian makeaa.

6-vuotiaan tytön syntymäpäiville toivottiin tyttömäistä kermakakkua, joten päätin tehdä kukkakakun kermaa käyttäen. Kerman joukossa on hiukan myös maustamatonta tuorejuustoa. Onnistui näinkin, eikä ole ollenkaan niin äitelää, kuin kreemi!




lauantai 13. elokuuta 2016

Omenajuustokakku




Pohja:

200g peruskeksejä (Marie, Digestive, Kaurakeksi tms)
80-100g voita / margariinia

Täyte:

4 dl kermaa
350-400g tuorejuustoa
2dl tomusokeria
Vaniljaa myllystä / vaniljasokeria
1,5 dl omenasosetta 
6 liivatelehteä
Omenamehua tilkka liivatteen liotukseen

- Murskaa keksit ja sekoita sulatetun rasvan kanssa yhteen. Painele muru irtopohjavuoan pohjalle tai irtoreunan avulla suoraan kakkualustalle.

- laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

- Vaahdota kerma kevyesti

- pehmennä toisessa kulhossa tuorejuusto, lisää joukkoon sokeri, vanilja ja omenasose. Pyöräytä juustomassa kerman joukkoon.

- kuumenna mehutilkka ja sulata pehmenneet ja kuivaksi puristetut liivatelehdet mehuun. Kaada ohuena nauhana kerma-juustoseokseen samalla vatkaten. 
Toinen (ehkä se oikeampi :) )tapa on lisätä liivateneste ensin tuorejuustoseoksen joukkoon ja  käännellä massa sitten varovasti kerman joukkoon. 

- kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. 

Pinta:

3 omenaa kuutioina
Tilkka vettä
Sokeria
Kanelia 
3 liivatelehteä

Keitä omenakuutiot pehmeiksi vesitilkassa, sokeroi ja mausta kanelilla oman maun mukaan. Lisää joukkoon pehmennetyt liivatelehdet ja anna omenakeitoksen jäähtyä ennen kuin lusikoit sen kakun päälle.

Anna pintakerroksen vielä hyytyä muutama tunti kylmässä. 


keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Raparperi-mansikkakiisseli

Kesän ykkösvälipala on ehdottomasti raparperikiisseli tai mukista juotavaksi tarkoitettu ohueksi suurustettu raparperikeitto.



Tässä kiva satsi, josta riittää välipalaksi omille ja naapurinkin lapsille.

1,2 l vettä 
350 g raparperia pilkottuna
2-3 dl sokeria
7 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
1/2 sitruunan mehu
Muutama kourallinen pakastemansikoita
Vaniljaa myllystä / vaniljasokeria

Keitä raparperia noin 5 minuuttia, jotta sen rakenne pehmenee ja hiukan hajoaa. Lisää sokeri ja ota kattila pois liedeltä. 
Sekoita kupissa perunajauhot vesitilkkaan niin, että jauhot liukenevat kokonaan. Kaada suurus kuumaan kiisseliin sekoittaen. 
Siirrä kattila takaisin liedelle ja kiehauta. 

Lisää valmiiseen kiisseliin jäisiä pakastemansikoita ja kaada tarjoiluastioita jäähtymään. Lisää vanilja hiukan jäähtyneeseen kiisseliin. 

Ripottele vielä kiisselin pinnalle sokeria.

Tarjoile kerman tai maidon kanssa, maistuu namilta myös vaniljajäätelön päällä. 


perjantai 20. toukokuuta 2016

Kasvisvoileipäkakku & lohivoileipäkakku





Kreikkalaisen voileipäkakun välissä on kahta erilaista täytettä: 

toiseen valmistin kotitekoisen tzatzikin ja toiseen väliin valmistin fetajuustosta, aurinkokuivatusta tomaatista, punasipulista ja kermaviilistä tahnan. 
Pinnalla on kreikkalaisen kyläsalaatin aineksia.





Lohikakussa on myös kaksi täytettä:
Lämminsavulohta, sipulia, ranskankermaa, tuorejuustoa, tilliä & mausteita ja toisessa välissä kananmunaa, raejuustoa, sipulia ja mausteita. 
Pinnalla graavilohta js lisukkeita sekä kauniit ruohosipulin kukkaset.


lauantai 30. huhtikuuta 2016

Mansikka-vaniljakakkuja

 
Tässä suuressa 30 hengen kakussa on täytteenä raikasta vaniljakiisseliä, kermaa ja pilkottuja mansikoita. Pinta on tomusokerilla makeutettua kermaa ja samasta kermasta olen pursottanut pinnalle vaaleanpunaiset ruusut.




Oreo - Rocky Road


Oreot tuntuvat lasten mielestä olevan aina se ykkösjuttu ja siksipä tein vapuksi lapsille herkkupalaksi näitä.

200g Oreo-keksejä
300g valkosuklaata 
60g pieniä vaahtokarkkeja
100g tummaa suklaata
100g maitosuklaata

Pieni noin 2/3 kekseistä pieniksi paloiksi. 
Pilko valkosuklaa paloiksi ja sulata se mikronkestävässä astiassa 30 sekunnin jaksoissa, välillä aina käännellen. 
Lisää vaahtokarkit sulan valkosuklaan joukkoon ja sekoita. Kääntele joukkoon myös Oreo-palat. 

Vuoraa halk. 22cm piirasvuoka tai vastaava leivinpaperilla ja painele seos vuokaan. 

Sulata loput suklaat samoin kuin valkosuklaa ja kaada sula massa vuokaan päällimmäiseksi. Pilko veitsellä loput keksit ja painele ne suklaan päälle. 
Anna kovettua kylmässä muutama tunti ennen herkuttelua. 
Säilytä jääkaapissa. 



lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kastekakku




Tässä kakussa on täytteenä kermaa, mansikoita sekö Bonnen päärynäsoseella maustettu vaahto. Kostutus on tehty päärynämehulla. 

Pinta on marenkivoikrermiä, josta myös ruusut on pursotettu. Marenkivoikreemin voi tehdä joko: 
*  "sveitsiläisittäin" sokeri & valkuaiset vatkataan marengiksi, johon lisätään kuutioitu voi.
*  "italialaisittain": sokerista ja vedestä keitetään 121-asteinen siirappi, joka vatkataan valkuaisvaahdon joukkoon. Viimeisenä lisätään kuutioitu voi.

Marenkivoikreemin muistisääntö on 100+200+300 eli
100g valkuaisia
200g sokeria
300g kuutioitua huoneenlämpöistä voita

Jos valmistat marenkivoikreemin sveitsiläiseen tapaan, valmista lisää sokeri valkuaisvaahtoon ruokalusikallinen kerrallaan, niin se liukenee paremmin. Voit myös vatkata vaahdon vesihauteessa, mutta varo, ettei kulho kuume liikaa. Lisää marenkivaahtoon kuutioitu voi pala kerrallaan. Vatkaa noin 5 minuuttia, äläkä säikähdä, vaikka seos näyttää välillä rakeiselta. Jatka vaahdotusta, niin seos muuttuu kiiltäväksi ja kuohkeaksi.

Italialaiseen tapaan valmistettu marenkivoikreemi aloitetaan vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää sitten kattilaan sokerin lisäksi noin noin ½ dl vettä. Kuumenna siirappi 121 asteeseen, silloin siirappi näyttää kiehuessaan melkein lumisateelta. Laita vatkain vatkaamaan voimakkaasti ja valuta kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahtoon ja jatka voimakasta vaahdotusta, kunnes kulho jäähtyy ja seos on noin kädenlämpöistä. Lisää voikuutiot yksitellen samoin, kuin sveitsiläiseen marenkiin.

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Punssileivokset



Pohja BROOKLYN BLACKOUT -pohja 
(Hummingbird bakery)

100g suolatonta voita
260g sokeria
2 kananmunaa
0.25 tl vanilja-aromia
45g kaakaojauhetta
0.75tl leivinjauhetta
0.75tl soodaa
Ripaus suolaa
170g vehnäjauhoja
1,6dl täysmaitoa

- vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmunat hyvin vatkaten yksi kerrallaan. 
- lisää hiljalleen sekoittaen vuorotellen yhdistetyt kuiva-aineet ja maito.
- paista kypsäksi 175 asteessa. 
- anna pohjan jäähtyä.

Varaa vierelle: 
100g voita sulatettuna (lisää pienissä erissä tarvittava määrä),  
mieleistä hilloa (käytin kotitekoista kirsikkahilloa) ja 
punssiaromia sekä 
suklaaströsseleitä.

Murusta jäähtynyt pohja kulhoon ja sekoita joukkoon kirsikkahilloa pari lusikallista sekä loraus voisulaa sekä punssiaromi. Säätele voin määrää tarpeen mukaan. Sekoita käsin taikina tasaiseksi palloksi ja ota siitä mieluisan kokoisia palloja. Paina pallojen toinen pinta suklaaströsseleihin ja aseta leivosvuokaan. Säilytä jääkaapissa. 





lauantai 12. maaliskuuta 2016

Cheesecake-brownies / Juustokakkubrownie kinuskilla

 
Browniet on maukas ja tosi helppo herkku. Helpoiten ne syntyvät "Yhden kulhon browniet" -ohjeellani ja ovat maukkaita sellaisenaan ja vaniljajäätelön kaverina. Suklaata ei löytynyt pienintäkään palasta, joten muokkasin hieman ohjetta. Jääkaapissa oli vielä tuorejuustoa, joka piti käyttää pois, joten browniepohja sai ylleen juustokakkupinnan.
 
BROWNIEPOHJA


150g voita
2,5 dl sokeria
3,5 rkl VanHouten kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2 dl Pirkka Gluteenitonta jauhoseosta tai tavallisia jauhoja
hyppysellinen suolaa
 
Sulata voi ja lisää ohjeenmukaisessa järjestyksessä aineita vispilällä sekoittaen, vaahdottaa ei tarvitse. Sekoita kananmunat taikinaan yksitellen ja lisää viimeiseksi jauhot ja suola. Sekoita vielä tasaiseksi. Kaada leivinpaperoituun 20x30 cm uunivuokaan.

TUOREJUUSTOMASSA:

2 dl maustamatonta tuorejuustoa (maustettuakin voi käyttää)
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna


Sekoita pehmeän tuorejuuston joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Pudottele tuorejuustomassaa brownietaikinan päälle ja levitä esimerkiksi haarukalla.

KINUSKIKASTIKE:

1,2 dl kermaa
2,5 rkl voita
ripaus suolaa
1,8 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
2 rkl vettä


Kuumenna mikronkestävässä astiassa kerma ja voi niin, että voi sulaa. Lisää joukkoon suola.

Laita kasariin sokerit, vesi ja glukoosisiirappi ja sulata sokeri. Älä sekoita, ettei sokeri kiteydy, voit kallistella kevyesti kattilaa tarvittaessa.. Anna sokerin paahtua kauniin vaaleanruskeaksi, mutta varo, ettei se tummu liikaa. Palanut sokeri antaa kinuskille kitkerän maun.
Kun sokerissa on kaunis väri, vispilöi sokerin joukkoon lämmin voikermaseos. Kuumenna vain sen verran, että saat kinuskikastikkeestasi sileää.

Valuta valmiista kastikkeesta osa juustokakkumassan päälle, jätä osa tarjoiltavaksi brownien kanssa.

Paista 180 asteessa noin 40-45 minuuttia.
 






Rapeat ja helpot yön yli -sämpylät




Näissä sämpylöissä ei ole muuta tekemisen vaivaa kuin se, että muistaa illalla sekoittaa aineet yhteen ja laittaa kulhon peiteltynä jääkaappiin. Todellakin, vain sekoittaa yhteen, ei muuta.

Jauhoja voi vaihtaa mielen mukaan tai laittaa taikinaan siemeniä, kuten minä tällä kerralla laitoin.
Taikinasta tulee koosta riippuen noin 15-20 leipää ja mikä parasta, tämä määrä taikinaa riittää koko viikonlopuksi. Paista lauantaiksi puolet ja loput sitten sunnuntaiaamuksi. Vaivatonta, eikö!

7,5 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1 dl siemensekoitusta (mukana myös karpaloita)
8-10 dl vehnäjauhoja



Taikinan valmistus tapahtuu vain sekoittamalla ainekset yhteen: laita kulhoon lämmin vesi. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin, jotta se leviää tasaisesti, lisää vehnäjauhoja noin 8 dl, siemenet ja sekoita taikina lusikalla niin, että ainekset yhdistyvät. Taikina jää löysäksi, joten älä säikähdä. Itse käytin omia jauhoja 8,5 desilitraa taikinamäärään. Jauhojen määrä riippuu aina jauhojen kuivuudesta ja laadusta.

Öljyä kulhon kanneksi sopiva pala leivinpaperia ja laita se öljypuoli alaspäin kulhon päälle. Peitä astia vielä leivinliinalla ja laita jääkaappiin yöksi odottamaan paistoa.
 



Ota aamulla taikinasta kahden lusikan avulla mieleisen kokoisia sämpyläpaloja ja kumoa ne kasoiksi leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle jauhoja ja halutessasi leikkaa saksilla taikinaan viilto. Veitselläkin voi viillon vetää, mutta taikina on melko löysää, joten sakset toimivat paremmin.
 


Laita sämpylät kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Paista leipiä kauniin värisiksi noin 35-40 minuuttia. Uunituoreina leivissä on jopa kova pinta, mutta peittämättä pehmenevät aivan täydellisen rapeiksi ja sisältä pehmeiksi.