lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kastekakku
Tässä kakussa on täytteenä kermaa, mansikoita sekö Bonnen päärynäsoseella maustettu vaahto. Kostutus on tehty päärynämehulla. 

Pinta on marenkivoikrermiä, josta myös ruusut on pursotettu. Marenkivoikreemin voi tehdä joko: 
*  "sveitsiläisittäin" sokeri & valkuaiset vatkataan marengiksi, johon lisätään kuutioitu voi.
*  "italialaisittain": sokerista ja vedestä keitetään 121-asteinen siirappi, joka vatkataan valkuaisvaahdon joukkoon. Viimeisenä lisätään kuutioitu voi.

Marenkivoikreemin muistisääntö on 100+200+300 eli
100g valkuaisia
200g sokeria
300g kuutioitua huoneenlämpöistä voita

Jos valmistat marenkivoikreemin sveitsiläiseen tapaan, valmista lisää sokeri valkuaisvaahtoon ruokalusikallinen kerrallaan, niin se liukenee paremmin. Voit myös vatkata vaahdon vesihauteessa, mutta varo, ettei kulho kuume liikaa. Lisää marenkivaahtoon kuutioitu voi pala kerrallaan. Vatkaa noin 5 minuuttia, äläkä säikähdä, vaikka seos näyttää välillä rakeiselta. Jatka vaahdotusta, niin seos muuttuu kiiltäväksi ja kuohkeaksi.

Italialaiseen tapaan valmistettu marenkivoikreemi aloitetaan vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää sitten kattilaan sokerin lisäksi noin noin ½ dl vettä. Kuumenna siirappi 121 asteeseen, silloin siirappi näyttää kiehuessaan melkein lumisateelta. Laita vatkain vatkaamaan voimakkaasti ja valuta kuuma sokerisiirappi valkuaisvaahtoon ja jatka voimakasta vaahdotusta, kunnes kulho jäähtyy ja seos on noin kädenlämpöistä. Lisää voikuutiot yksitellen samoin, kuin sveitsiläiseen marenkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...