tiistai 4. kesäkuuta 2013

Rullattu pitaleipä

 
Pitaleivät ovat monille tuttuja ohuita hiivataikinasta leivottuja leipiä, jotka pullistuvat paiston aikana ja jotka voidaan sitten leikata auki ja täyttää. Kreikassa pitaleivät ovat yleensä litteitä ja ne useimmiten täytetään rullaten. Täytteenä voi käyttää grillattua lihaa tai kanaa, kasviksia, jugurttia tai tsatsikia. Monissa paikoissa pitan sisään kääritään myös kourallinen ranskalaisia. Tämä pitaleivän ohje on peräisin Vantaan Aikuisopiston kreikkalaisen ruuan kurssilta. Itse vaihdoin jauhoista yhden desin grahamjauhoiksi.
 
Pita-taikina
 
3 dl vettä
1pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
5,5-6 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
 
Sekoita hiiva, sokeri, suola ja öljy lämpimään veteen. Lisää jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa hyvin reunoista. Vaivaa vielä viitisen minuutia ja jätä taikina hetkeksi pöydälle lepäämään.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä ne palloiksi. Kauli ohuiksi ja kohota hetki. Pistele haarukalla, jos haluat tällaisia litteitä rullattavia pitaleipiä.
Paista noin 10-12 minuuttia.

 
Täytteeksi laitoin tomaattia, paistettua broileria, punasipulia, salaattia, ranskalaisia perunoita ja tsatsikia. Tätä kun haukkaa ja ummistaa silmät, voi pienen hetken kuvitella olevansa jossain päin kaunista Kreikkaa.


5 kommenttia:

  1. Toimii :) Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  2. Mitä teen väärin?? Mitat tarkkoja ja tuloksena tiiliskiviä??

    VastaaPoista
  3. Käynnistyikö hiiva kunnolla? Neste oli lämmintä ja muistit myös sokerin hiivan ravinnoksi?
    Voit valmistaa taikinan niinkin, että lisäät lämpimään nesteeseen suolan, sokerin, hiivan ja 2,5 dl jauhoja ja anna taikinan sitten seistä peitettynä noin 10-15 minuuttia. Kun hiiva on käynnistynyt, taikinaveliin on ilmestynyt ilmakuplia. Alusta sitten joukkoon loput 3,5 dl jauhoja, vaivaa viitisen minuuttia ja jätä taikina hetkeksi lepäämään.
    Muista vielä pieni kohotus ennen uuniinlaittoa.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi:
    Paistelin äsken testimielessä ohjeella pitaleipiä eri tavoin.
    Sinä olet todennäköisesti kaulinnut leivät hiukan liian ohuiksi, silloin eivät juuri edes kohoa. Paistamisen jälkeen ota leivät pois kuumalta pelliltä ja anna niiden jäähtyä leivinliinaan käärittyinä.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...