lauantai 19. lokakuuta 2013

Maa-artisokkagratiini

 
 
Jostain syystä maa-artisokka on juures, joka on jäänyt minulle tähän astisessa elämässäni aivan vieraaksi ruoka-aineeksi. Maa-artisokka on terveellinen ja maukas ja taipuu niin sosekeittoon kuin gratiininkin. Maku on pähkinäisen hieno, jonkinlaiset viininmaistelutermit mielessäni sanoisin jopa, että maku on pyöreä. Kokeilkaa itse.
 
 



 
 
Maa-artisokkagratiini
 

700 g maa-artisokkan mukuloita
3 dl rasvaista kermaa
1 dl vettä
1 tl suolaa
*
2 valkosipulinkynttä
reilu kourallinen vanhaa raastettua goudaa
2 keltuaista
punasipulia silppuna
rosmariinia
pähkinärouhetta
 

 
Harjaa juuresharjalla maa-artisokat mullattomiksi ja puhtaiksi ja nypi sojottavat hienot juurenpätkät irti. Suuret maa-artisokat kannattaa kuoria, näitä vasta maasta nostettuja ja pieniä ei kannata veitsellä edes lähestyä. Kuori ja lika irtoaa samoin, kuin uusista perunoistakin.
 
Laita harjatut maa-artisokat kattilaan ja kaada päälle kerma ja vesi, mausta vielä suolalla. Esikypsennä keittäen nin 10 minuuttia, kunnes hiukan pehmenevät. Nosta maa-artisokat liemestä, paloittele pienemmiksi palasiksi ja laita uunivuokaan.
 
Pilko joukkoon punasipuli ja hiukan tuoretta rosmariinia. Ripsauta päälle myös tarvittaessa lisää suolaa ja vastajauhettua mustapippuria.
 
Sekoita maitoliemen joukkoon kaksi silputtua valkosipulinkynttä ja kaksi keltuaista ja keitä hiljalleen, kunnes liemi hiukan sakenee. Voit suurustaa liemen sakeammaksikin vehnäjauhojen avulla, mutta keltuaisillakin liemi hiukan saostuu. Varo kuitenkin ylikeittämästä, ettet saa aikaan kokkelia. Lisää saostuneeseen kastikkeeseen suuri kourallinen juustoa ja kaada kastike maa-artisokkien päälle. Ripottele päälle vielä mantelirouhetta tai rouhittua saksanpähkinää.
 
Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.

 
Tämä maa-artisokkagratiini oli lisukkeena maukkaalle kookoskanakastikkeelle, mutta niin hyvää oli, että mielellään tätä söisi ihan vain tuoreen ja rapean vihersalaatinkin kanssa.

maa-artisokkagratiini


1 kommentti:

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...