keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Vanilja

Sain kokeiltavaksi Dr.Oetkerin Vanilja-Twisterin. Aivan mahtavaa, että tällainen vaniljamylly on nyt myös meidän kaupoissa!
Minulla on kaapissa Berliinin Galeria-tavaratalon gourmet-osastolta löydetty Vanille Twister ja se on vaniljauutteen ja kokonaisen vaniljatangon lisäksi ainoa vanilja, jota käytän leivonnassa ja ruuanlaitossa. Ruoka-aineista erityisesti bataatti rakastaa vaniljaa ja bataattilaatikko, johon on pyöräytetty mukaan hiukan vaniljauutetta tai vaniljaa myllystä, saa lisää täyteläisyyttä ja makujen pehmeyttä. Monikäyttöinen mauste.


Mitä vanilja sitten on? Vanilla Planifolia on orkideakasveihin kuuluva usean metrin korkuinen kiipijäkasvi, jolla on kaunis vaaleankeltavihreä kukinto. Sen pitkästä siemenkodasta saadaan meidän tuntemamme vaniljatangot usean käsittelyn jälkeen.
Jos joku kummastelee vaniljamausteen varsin korkeaa kilohintaa, kannattaa tutustua mielenkiintoiseen Helsingin Sanomien artikkeliin vaniljasta: joka ikinen kauppaan päätyvä ruskea siemenkota on vaatinut vaniljanviljelijän käsityötä ja aikaa. Luontainen Vanilla Planifolian pölyttäjähyönteinen löytyy sekin ainoastaan Meksikosta, mutta muualla , kuten Madagaskarilla, orkidean vajaan vuorokauden kukkivat kukat pölytetään käsityönä.

Dr.Oetkerin vaniljamyllyssä on viisi kuivattua, aromikasta vaniljatankoa. Suurin osa vaniljan mausta sijaitsee siemenien sijaan juuri kuoressa, enää ei siis mene turhaan vaniljaa hukkaan. 

Jos sinulla on vielä kaapissa vaniljatankoja, voit hyödyntää ne avattuna maustamaan tomusokeria: säilytä tomusokeri kauniissa lasipurkissa ja sen sijaan, että heittäisit pois siemenistä tyhjennetyn vaniljatangon, laita se kuivana tomusokerin joukkoon. Se antaa ajan mittaan tomusokerille mukavan vaniljaisen aromin. 


1 kommentti:

  1. ei ole tullut kokeilta, moni on kyllä kehunut. harkintaan siis :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...