perjantai 28. marraskuuta 2014

Rahka-voitaikina

Perinteinen rahkavoitaikina sopii hyvin korvaamaan kaupan voitaikinan joulun suolaisissa ja makeissa herkuissa ja on valmistaikinalle myös keveämpi vaihtoehto. Taikina syntyy nopeasti ilman vaivaamista ja puolen tunnin vetäytymisen jälkeen se on jo valmis leivottavaksi.
 
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 prk (250g) maitorahkaa
250 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
 

Sekoita ensin vehnäjauhot ja leivinjauhe, nypi voi joukkoon sormin, jolloin taikinasta tulee murumaista. Kaada maitorahka mukaan ja puristele taikinaksi. Peitä kelmulla ja anna seistä puolisen tuntia jääkaapissa.

Rahkavoitaikinaan voi kaulia myös lehtevyyttä, sillä ilman kaulintaa taikina on kiinteähkö paistettuna - mikä on minun itseni mielestä erittäin herkullinen vaihtoehto sekin!

Lehtvyyttä saat taikinaan siten, että kaulit taikinan suorakaiteen muotoiseksi. Taita sitten taikina kapeilta reunoiltaan keskelle niin, että taikinasta tulee kolminkertainen. Käännä taitettu taikina poikittain ja kauli uudelleen. Tee taas taittelu kapeilta sivuilta keskelle, käännä taikina ja kauli taas. Mitä useammin toistat, sen lehtevämpi taikinasta tulee. Makeaan leivonnaiseen voi ripotella ennen taittelua hitusen sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...