lauantai 12. maaliskuuta 2016

Rapeat ja helpot yön yli -sämpylät




Näissä sämpylöissä ei ole muuta tekemisen vaivaa kuin se, että muistaa illalla sekoittaa aineet yhteen ja laittaa kulhon peiteltynä jääkaappiin. Todellakin, vain sekoittaa yhteen, ei muuta.

Jauhoja voi vaihtaa mielen mukaan tai laittaa taikinaan siemeniä, kuten minä tällä kerralla laitoin.
Taikinasta tulee koosta riippuen noin 15-20 leipää ja mikä parasta, tämä määrä taikinaa riittää koko viikonlopuksi. Paista lauantaiksi puolet ja loput sitten sunnuntaiaamuksi. Vaivatonta, eikö!

7,5 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1 dl siemensekoitusta (mukana myös karpaloita)
8-10 dl vehnäjauhoja



Taikinan valmistus tapahtuu vain sekoittamalla ainekset yhteen: laita kulhoon lämmin vesi. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin, jotta se leviää tasaisesti, lisää vehnäjauhoja noin 8 dl, siemenet ja sekoita taikina lusikalla niin, että ainekset yhdistyvät. Taikina jää löysäksi, joten älä säikähdä. Itse käytin omia jauhoja 8,5 desilitraa taikinamäärään. Jauhojen määrä riippuu aina jauhojen kuivuudesta ja laadusta.

Öljyä kulhon kanneksi sopiva pala leivinpaperia ja laita se öljypuoli alaspäin kulhon päälle. Peitä astia vielä leivinliinalla ja laita jääkaappiin yöksi odottamaan paistoa.
 



Ota aamulla taikinasta kahden lusikan avulla mieleisen kokoisia sämpyläpaloja ja kumoa ne kasoiksi leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle jauhoja ja halutessasi leikkaa saksilla taikinaan viilto. Veitselläkin voi viillon vetää, mutta taikina on melko löysää, joten sakset toimivat paremmin.
 


Laita sämpylät kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Paista leipiä kauniin värisiksi noin 35-40 minuuttia. Uunituoreina leivissä on jopa kova pinta, mutta peittämättä pehmenevät aivan täydellisen rapeiksi ja sisältä pehmeiksi.
 


 

2 kommenttia:

  1. Näitä täytyy kokeilla. Minä käyn aina katsomassa, mitä herkkuja olet tehnyt, meillä ei voida syödä näitä makeita, tekisin mielelläni.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun kävit! Ei meilläkään (periaatteessa) syödä makeita :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...