tiistai 25. lokakuuta 2016

Urtekram maustehaasteen voittaja

 

 
Mahdottoman mukavan uutisen sain sähköpostitse, kun sain viestin, että Ruoka.fi -sivustolla käydyn Urtekram-maustamishaasteen äänestyksen voittaja on selvillä ja, että voittaja todellakin on minun ohjeeni Kantarelligalette. Valtavan suuri kiitos äänestäneille!

Uutinen voitosta sai ihan pohtimaan maustamista yleensä. Että miten sitten maustan ruokani ihan tavallisessa arjessa. Silloin, kun on valtava kiire lasten harrastuksiin ja ehtii nippa nappa keittämään tumman pastan ja tarjoamaan sen tomaattikastikkeen ja revittyjen mozzarellapallojen kanssa, niin mistä se saa makunsa. Suolaa, pippuria, valkosipulia, ripaus sokeria, yrttejä, hiukan omenaviinietikkaa, päälle tuoretta basilikaa. Siinä se. Nopeaa ja hyvää, mutta vasta mausteet kruunaavat kaiken. Mausteiden määrät selviävät maistelemalla ja rohkeasti kokeilemalla.
Meillä ensimmäinen mauste, johon omat neljä lasta ovat vauvaiässä tutustuneet, on varmasti ollut valkosipuli. Sitä on lisätty bataatin ja lampaanlihan keitinveteen antamaan makua soseita keitellessä ja siihen lapset ovat jo varmasti äidinmaidossa tottuneet.

Nyt täytyi ihan avata tuo jääkaappi ja kurkistaa, mitä siellä on. Jääkaapin Freshzone taltioi sopivassa kosteudessa tällä hetkellä nipun lehtipersiljaa, ruukun sitruunamelissaa ja pakastimessa on silputtuna tuoretta tilliä sopivina annoskokoina vaikka kalakeiton maustamiseen. Kasvimaalla sinnittelee vielä ihan hyvässä syksyterässä punabasilika sekä tavallinen kurttupersilja. Korianteri on jo tältä kasvukaudelta luovuttanut.

Käyttämäni suola on pääasiassa ihan tavallista hienoa merisuolaa ja tällä hetkellä käyttämäni mustapippuri on tuotu Kreikasta. Kreikasta tuotuja päivittäismausteita ovat myös pehmeä jeera eli suomalaisittain juustokumina, fenkoli, appelsiinipippuri ja lasisessa spagettipurkissa säilyttämäni itse poimitut varret oreganoa ja timjamia. Eksoottisempia ja voimakkaampia mausteita on pienissä lasipurkeissa, joihin on taltioitu Dubaista tuodut mausteet, kuten voimakas valkoispulijauhe, sumakki ja tulinen fish masala.

Urtekramin mausteista ovat suosikeikseni nousseet Chili-hiutaleet, Provencen yrtit sekä kokonaiset kardemumman jyväset, jotka kätkevät kuorensa alle tavattoman paljon makua. Uskomattoman monikäyttöinen mauste on Raakalakritsijauhe, joka sopii melkeinpä mihin tahansa keittiössä valmistuvaan tuotokseen. Se korostaa upeasti vadelman makua juustokakussa, se maustaa pikkuleipätaikinan ja, kuten tässä kantarelligaletessa, se hiipii salaa makunystyröihin ja leikittelee erilaisilla ulottuvuuksilla.

Maustearsenaali kotonani muodostuu erilaisista tunnelmista, erilaisista muistoista. Mausteet palauttavat mieliin rakkaita ja tärkeitä hetkiä ja tunnelmia eletystä elämästä ja mausteilla saa tehtyä makumuistot eläviksi jälleen.
Jos olisi mitään järkeä lauseessa "Mausteet ovat ruuan suola", sanoisin niin. Tai itse asiassa nyt sanonkin, sillä tottahan se oikeastaan on.

 
 


1 kommentti:

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...