tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kookosrakkautta ja raparperipiirakkaa

Jos minulta olisi kysytty muutama vuosi sitten mielipidettä kookoksesta, olisin sanonut, että se on minulle ehdoton ei-ei -aines. Lapsuuden herkkumuistoista kaukana ovat Bounty-patukat, eikä lempimuistoihin kiiri edes Espanjassa eksoottisena herkkuna syöty kookosjugurtti, jonka silkkistä rakennetta rikkoivat jäyhästi hampaissa pehmenneet karkeat kookoshiutaleet.



Sitten vuosia myöhemmin kauppoihin ilmestyi kookosmaito, jota ryhdyin käyttämään suvereenisti ruuanlaitossa. Perheen ehdottomiin suosikkeihin kuuluukin nykyään kookoskana, possullekin se kookos on oikein maistuva kaveri.
Sitten myöhemmin tapahtui rakastuminen kookoshiutaleisiin. Ei niihin sellaisiin vaaleisiin naturelleihin, vaan kullankeltaisiin ja rapeisiin. Voi ah, ne ovat niin hyviä. Kuumalla kuivalla pannulla paahdetut vaaleat hiutaleet irrottavat ensin tuoksuvaa öljyä ja sitten muuttuvat kauniin värisiksi ja paahteisiksi. Niillä verhoilen mielelläni vaaleat ja tummat mokkapalat tai sirottelen niitä kermakakun reunoille krokantin sijaan. Terveellisempääkin niin.

Siihen ihan valkoiseen, tuoreeseen, kuorestaan syötävään kookokseen olen myös tutustunut ja sekin on kyllä aivan muuta, kuin ne kuivat hiutaleet. Ateenan Ermoulla ja Monastirakilla istuu metallisen myyntikärrynsä takana pappa, jonka pöydässä jääkylmä vesisuihku huuhtelee vasta pilkottuja kookoksia pitäen ne raikkaina. Sellainen kookos on myös virkistävä rouskuteltava. Herkullinen kerrassaan. Raikasta ja pakko saada.

Olen RAKASTUNUT kookokseen!



Tähän piirakkaan tein pohjan melkein samoin, kuin Omenasosepiirakkaan, mutta käytin pohjaan kananmunista ainoastaan keltuaiset. Valkuaiset laitoin talteen pinnalle tulevaa "kookos-crumblea" varten.

Pohja:

240g sulatettua margariinia
240g sokeria
2 kananmunan keltuaista
360g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Sekoita puuhaarukalla sulatettu rasva ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon keltuaiset ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Muotoile kiinteäksi taikinaksi ja painele leivinpaperoidulle uunipellille jauhoisilla sormilla.

Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
muutama raparperinvarsi
mansikoita

Sekoita lusikalla tuorejuuston rakenne pehmeämmäksi ja levitä se pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle pilkotut raparperit ja mansikat. Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne kevyesti ensin ja lisää 1-2 ruokalusikallista perunajauhoja mansikoihin ennen, kuin kaadat niitä piirakan päälle. Perunajauhon tärkkelys sitoo pakastemarjoista ylimääräisen nesteen ja piirakka ei vetisty, vaan pysyy täyteläisenä.

Kookos-crumble:

2 kananmunan valkuaista
100 g kookoshiutaleita (tai enemmänkin, valkuaisten koosta riippuen)
1 dl sokeria

Sekoita kookosmurun ainekset keskenään. Muru ei saa olla löysää, mutta sen ei ole tarpeen olla irtonaistakaan. Ripottele kookosmurua kauttaaltaan piirakan päälle ja paista 180 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin ja pohja on kypsynyt.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...