keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Moussaka


Monen Välimeren länsialueella matkanneen herkkuruokaa on munakoisovuoka, josta on olemassa erilaisia versioita. Pääasiassa kaikissa käytetään kuitenkin munakoisoja, lampaan jauhelihaa, sipulia ja tomaattia ja kaiken kruunaa pääle kaadettava valkokastike, johon on lisätty kananmunaa., jolloin se paistuu kuohkeaksi, päältä rapeaksi kanneksi herkulliselle ruualle. Toisinaan munakoisovuokaan on lisäätty munakoison lisäksi myös peruna- tai kesäkurpitsaviipaleita.

Minä valmistin mousakan tällä kerralla karitsan jauhelihasta ja käytin myös purkkitomaattia, vaikkakin siitä edelleen ei aivan yhtä tiivistä tule. Purkitettu tomaatti kannattaa ainakin valuttaa ennen ruokaan lisäämistä tai vaihtoehtoisesti hiukan lisätä korppujauhon määrää, jottei nesteen osuus jää liian suureksi.

Lempiohjeeni:
 
800g munakoisoja, iketykseen suolaa
2.5 dl oliiviöljyä
200g sipulia
600g tomaatteja (jos käytät purkkitomaattia, valuta niistä neste pois)
600g lampaan tai naudan jauhelihaa
2.5dl kuivaa valkoviiniä (tai vettä)
1/4 tl sokeria
½-1 tl kanelijauhetta
mustapippuria
1 oksa tuoretta oreganoa
1 nippu persiljaa
50-100g korppujauhoja
100g graviera- tai kefalotirijuustoa
40g voita
4 rkl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
raastettua muskottipähkinää
2 tl sitruunamehua
3 munaa
 
 
1.  Huuhtele munakoisot ja poista kannat. Viipaloi pitkittäin noin ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Laita suolattuun kylmään veteen noin 20 minuutiksi. Turha munakoison kitkeryys poistuu viipaleista.
 
2. Kuumenna reilusti (n 4 rkl) oliiviöljyä pannulla ja paista pienissä erissä kuivatut ja valutetut munakoisoviipaleet kauniin ruskeiksi. Paistamisen jälkeen imeytä liika rasva talouspaperiin.
 
3. Pilko kuoritut sipulit ja paista ne pannulle jääneessä oliiviöljyssä. Kalttaa tomaatit ja pilko ne. Ruskistuneen sipulin joukkoon lisätään jauheliha, joka paistetaan "kuivaksi" eli kaikki neste pois. Lisää joukkoon tomaatit.
 
4. Lisää myös valkkari, suola, sokeri, kaneli ja pippuri ja hauduta n 5 min. Lisää huuhdellut hienonnetut yrtit. Hauduta vielä 5 min ja nosta jäähtymään.
 
5. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita jauhelihan joukkoon korppujauhoja, jolloin kastike saostuu ja paksuuntuu. Säästä korppujauhoja myös vuoan jauhoitukseen. Lisää puolet juustoraasteesta.
 
6. Valmista "valkokastike" sulattamalla voi kattlassa. Lisää jauhot ja kypsytä hetki. Lisää maito vähitellen joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen n 5 min, mausta suolalla, pippurilla, muskotilla ja sitruunamehulla. Anna hiukan jäähtyä.
 
7. Vatkaa kahden munan rakenne rikki ja sekoita ne haalentuneeseen vaaleaan kastikkeeseen lopun juuston kanssa. Voitele uunivuoka ja korppujauhoita. Sekoita jauhelihan joukkoon 1 muna. Laita vuuan pohjalle puolet munakoisoista, päälle jauheliha, sitten loput munakoisot ja kaada päälle vaalea kastike.
 
Kypsennä n 1 tunti kauniin väriseksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...