maanantai 22. helmikuuta 2016

#Arkiruoka: Kikhernekeitto nopeasti / hitaasti

Pikainen arkiruoka syntyy kätevästi säilötyistä kikherneistä. Nämä tölkki-kikherneet ovat suoraan valmiita syötäviksi tai niistä voi valmistaa hummus-tahnan tai lisätä näitä ruokaisaan salaattiin. Näistä syntyy arkena myös todella nopea kikhernekeitto, sillä kymmenen minuuttia riittää mainiosti keittoajaksi.


 
Kikhernekeitto 4-5:lle
 
 
3 tlk säilöttyjä kikherneitä
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynsi
ripaus jeeraa
suolaa, pippuria
sitruunamehua
(vehnäjauhoja)
vettä sen verran, että kikherneet peittyvät
persiljaa
 
* Kuumenna öljytilkka ja kuullota sipuli & valkosipuli. Lisää valutetut säilötyt kikherneet ja kaada päälle vettä sen verran, että kikherneet jäävät veden alle.
* Keitä noin 10 minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla. Ota kulhoon pari kauhallista herneitä ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää seos keittoon. Jos keitos jää vielä liian löysäksi, voit sekoittaa suuruksen vehnäjauhosta ja sitruunamehusta. Jos paksuus on sopiva, lisää sitruunamehua maun mukaan. Voit myös ohentaa liian sakeaa keittoa lisäämällä kuumaa vettä.
 
* Ripottele päälle fetamurua, tuoretta persiljaa / korianteria ja loraus hyvä oliiviöljyä.

 
 

 
 
Pidemmän valmistusajan vaativa "sunnuntaiversio" kikhernekeitosta valmistetaan kuivatuista ja itse liotetuista kikherneistä. Tässä on Rena Salaman'n ohje keitolle (kursiivilla omat huomioni):

Kikhernekeitto 4:lle
 
1,5 dl neitsytoliiviöljyä + lisää tarjoiluun
1 iso sipuli silputtuna
350g kuivattuja kikherneitä yön yli liotettuina
1 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan mehu / maun mukaan
 3 rkl silputtua sileälehtistä persijlaa
suolaa, pippuria
 
 
* Kuumenna öljy padassa, lisää sipuli ja kuullota (En käytä yhtä paljon öljyä, kuin Rena neuvoo, vähempikin on riittänyt) Lisää valutetut ja kahteen kertaan huuhdotut liotetut kikherneet. Kääntele paistolastalla muutama minuutti, jotta öljy ympäröi kikherneitä kauttaaltaan. Itse lisään sipulin joukkoon aavistuksen myös valkosipulia ja jeeraa.

* Lisää kuumaa vettä niin, että sitä on noin 4 cm herneiden yläpuolelle. Kiehauta ja kuori pinnalta valkoinen vaahto. Laske lämpöä ja keitä noin 1,5 tuntia, kunnes kikherneet ovat pehmeitä.

* Kaada jauhot kuppiin ja sekoita niihin sitruunamehu. Lisää suurus kypsien kikherneiden joukkoon, sekoita, tarkista suolan ja pippurin määrät. Kypsennä vielä 5-10 minuuttia välillä sekoittaen.

* Ota padasta pari kupillista kikherneitä ja laita ne monitoimikoneeseen (sauvasekoitin). Käytä konetta hetki, jotta herneet rikkoutuvat karkeaksi soseeksi. Kaada ne takaisin pataan ja sekoita. Keitto sakenee ja paksuuntuu hieman. Lisää persilja ja tarkista taas maku. Lisää tarvittaessa sitruunamehua, jos keitto vaikuttaa pliisulta.

* tarjoile persiljasilpun / korianterisilpun ja fetamurusten kanssa, lorauta päälle hiukan hyvää öljyä
 

 

1 kommentti:

  1. Kiitos kiitos :-) Varmastin teen tätä! Täällä meilläpäin kikherneitä syödään paljon. Juuri tänään ostin ison purkillisen. Itse teen tomaattikeittoa, jossa kikherneitä. Nam!

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...