tiistai 16. helmikuuta 2016

#Arkiruoka: Kasvissosekeitto ja sen jatko

Moni on kysellyt, mitä perhepäivähoitajien perheissä oikein syödään, kun ruokaa pitäisi laittaa ainakin kerran, yleensä kaksi kertaa päivässä (kyllä, omakin perhe syö iltaisin :) ) . Siksi ajattelin aina muistaessani ja jaksaessani lisäillä kuvia uuteen kategoriaan nimeltään #arkiruokaa. Tämä olkoon nyt kategorian ensimmäinen postaus.

 
 
Kasvissosekeitto
 




Tänään vietettiin todella mukava päivä lasten kanssa. Aluksi aurinkoisessa pikkupakkassäässä kärryilimme kerhoon, jossa oli muksuilla mukava muskari ja kivat leikit. Oikaisimme kaupan kautta kotimatkalla etsimään munakoisoa, jota ei ollut hyllyssä kuin yksi pikkuinen kappale! Voi pettymys, munakoisomuhennosta emme siis saaneet tänään lounaaksi.

Lapsia ei ainakaan haitannut hätävarasuunnitelma eli kasvissosekeitto. Se syntyy fiiliksen mukaan niistä kasviksista, mitä jääkaapista löytyy. Pohjalle kannattaa valita mielestäni kuitenkin joku tärkkelyspitoinen juures, jolloin keiton rakenne on silkkisempi soseutuksen jälkeen. Tällä kerralla keitossamme oli perunaa, porkkanaa, parsakaalia, keltaista ja punaista paprikaa, sipulia, valkosipulia, suolaa ja pala chilijuustoa ja vielä tuoretta persiljaa.
.
Kuori ja pilko siis valitsemasi kasvikset ja keitä pehmeäksi. Kaada nesteestä melkein kaikki pois. Jos ei ole aivan varma kasvisten nestepitoisuuksista, kaada osa keitinliemestä talteen. Jos keitto jää liian paksuksi, ohenna sosetta keitinliemellä, niin maut pysyvät tallessa. Herkuttelija saa tässä vaiheessa lisätä keittoon tilkan kermaa tai vaikkapa creme fraichea. Lapsille voi laittaa muutaman pisaran ruokakermaa lautaselle - se on aina kiva sekoittaa soppaan, kun pienet kädet tarttuvat lusikkaan.
 
Kasvissosekeiton kaverina vielä tummaa Reissaria ja mukissa kylmää maitoa, erittäin hyvä ja nopea talvinen arkilounas.

Kun ilta koitti, otin esille keiton loput, jatkoin maidolla, lisäsin kolme kananmunaa sekä jauhoja ja hieman suolaa sekä persiljasilppua. Sitten voita pannulle ja kasvisohukaisia paistelemaan.
Päivälliseksi söimme kasvisohukaisia, broilerin jauhelihasta tehtyjä pihvejä sekä nopean ruusukaali-appelsiinisalaatin.

Kasvisletut, broileripihvit ja ruusukaali-appelsiinisalaatti




Broilerin jauheliha on muuten mainiota vaihtelua jauheliharuokiin! Nämäkin pihvit syntyivät maustamalla pehmeä jauheliha sipulilla, za'atar-mausteella (Kaikki äitini reseptit kertoo maustesekoituksesta hienosti), chilillä ja persiljalla, lisää kananmunat ja paista jauhelihapihvien tavoin. Muistathan, että nämä pihvit pitää paistaa täysin kypsiksi ennen syömistä ja maistelua.

Ruusukaaleista poistin kannat, puolitin ja keitin hetken suolatussa vedessä. Sitten vesi pois, suikaloitua cosmopolitan salaattia sekä kuorettomia appelsiininpaloja. Hiukan suolaa ja hyvää oliiviöljyä päälle ja pikainen lämmin salaatti on valmis.

Ihan tavallista arkiruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...