torstai 18. helmikuuta 2016

#Arkiruoka: Kotitekoinen arki-gnocchi & pikainen voi-pinaatti-sipulikastike

 
Gnocchi on eräänlainen italialainen pastan laji, joka usein valmistetaan perunasta ja vehnäjauhoista. [njo:ki] saattaa tuntua ajatuksena työläältä, mutta kyllä se pikaversiona sopii myös arkeen. Aikaa kuluu perunoiden kuorimiseen ja keittämiseen sekä taikinan vaivaamiseen. Jos jokaisen gnocchin haluaa vielä muotoilla erikseen aaltoilevalla gnocchialustalla tai haarukalla, saa aikaa kulumaan.
Mutta kun ruuan haluaa nopeasti pöytään, gnoccho kannattaa jättää pieneksi palleroksi ja keittää sellaisenaan. Silloin saat ruuan pöytään 45 minuutissa.
 
 
 
 
 

Keitä perunoita ruokailijamäärän mukaan, noin kaksi perunaa henkilöä kohden. Ohjeita gnocchin valmistukseen on monenlaisia: osa keittää perunat kuorineen ja polttaa sormensa kuumia perunoita kuoriessaan, osa keittää kuorittuina, osa jäähdyttää perunat ennen jauhojen lisäystä, osa antaa perunan jäähtyä vain sen verran, ettei kananmuna paistu kuumaan massaan. Minä teen ruuan näin...


Kuudelle:
Noin 700-800g perunoita
Keitinveteen reilusti suolaa
Vehnäjauhoja
Kananmuna


Kuori perunat, pilko ne ja keitä juuri kypsiksi reilusti suolatussa vedessä. Älä keitä liikaa, etteivät perunat suotta vetisty. Kaada lävikön avulla kaikki vesi pois ja anna perunoiden hetki höyrystyä kuiviksi. Muusaa perunat haarukalla tai puristimella, älä käytä erillistä sähköistä muussainta, massa on silloin liian hienoa. Ensimmäisessä kuvassa näet, että peruna saa jäädä murumaiseksi.

Kerää survottu peruna keoksi ja lisää viereen aavistuksen pienempi keko vehnäjauhoja. Tee jauhoihin syvennys ja riko kananmuna siihen. Sekoita munan joukkoon ensin jauhot ja yhdistä seos sitten perunamassaan. Käytä sekoittamisessa kumpaakin kättä lempeästi ja kerää massaa aina reunoilta keskelle. Kun kaikki jauhot on käytetty, lisäile tarvittaessa vaivauksen aikana jauhoja. Massa muuttuu hiljalleen pehmeäksi palleroksi.


 
Kastike
 
100 g voita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Pari kourallista tuoretta pinaattia
*
Rucolaa
 
Sulata voi, lisää sipuli pehmenemään. Lisää pilkottu valkosipuli ja pinaatit. Pidä lämpimänä.
 Ota nyt pieniä osioita ja pyöritä ne ohuiksi nauhoiksi jauhotulla työpöydällä. Pilko pieniksi palasiksi. Tässä vaiheessa gnocchi on jo valmis keitettäväksi. Laita palleroita kattilaan ja sekoita kerran. Keittoaika on vain noin kaksi minuuttia. Kun yksi satsi kiehuu, ehdit pilkkomaan uuden pötkön pieniksi gnocchoiksi. Gnocchi on tarpeeksi kypsynyt, kun ne nousevat veden pinnalle. Nosta kypsät mykyt vedestä reikäkauhan avulla ja laita pannulle voikastikkeen joukkoon. Tee samoin loppumassalle.

Kun saat kaikki mykyt keitettyä ja voikastikkeen joukkoon, laita mukaan vielä rucolaa maun mukaan. Pinnalle vielä parmesaania, niin ruoka on valmis.
 


 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...