torstai 7. maaliskuuta 2013

HASSELPUUSTIT (leivontahaaste)














Leivontafoorumilla helmikuun kiperänä haastena oli valmistaa moderni korvatillikka. Ehdot olivat:

Leivo korvapuusti, mutta anna sille ulkonäköön tai makuun tai vaikka molempiin uusi tuulahdus!
• Pullassa tulee käyttää pullataikinaa ja koska kyseessä on korvapuusti, tulee pullan muotoutua pötkölle rullatusta pullakääröstä, kuten alkuperäinen puustikin.
• Puustin tulee siis kuitenkin olla tunnistettavissa !


Vastaukseni haasteeseen, hasselpuustit.


1 prk kondensoitua sokeroitua maitoa
2,5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
½ tl vaniljajauhetta
(kardemumma)
1 kananmuna
1 limetin raastettu kuori
125g Voita
11-13 dl vehnäjauhoja

TÄYTE
1,5 dl hasselpähkinöitä
1 dl fariinisokeria
100g Voita
kanelia

*******
Laita yleiskoneeseen taikinakoukku.

Kaada kulhoon kondensoitu maito ja reilusti lämmitetty vesi. Nesteen lämpötila saa olla kädenlämpöä korkeampi. Sekoita hiivapussit desiin jauhoja, laita kone pyörimään nopeilla kierroksilla. Lisää jauhoja 3 dl koneen käydessä vielä reippaasti, lisää myös kananmuna, vanilja, (kardemumma) ja pestyn limetin raastettu kuori.

Laske koneen kierroksia. Lisää jauhoja (säästä loppuun ainakin 1,5 dl lisättäväksi, jos taikina jää löysäksi) ja anna taikinan pyöriä alemmilla kierroksilla noin 7 minuuttia. Lisää pehmeä voi, loput tarvittavat jauhot ja pyöritä vielä noin 5 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin kimmoisuuden.
Nostata kelmulla peiteltynä kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte.
Laita mixeriin kokonaiset pähkinät ja fariinisokeri, pyöritä hienoksi jauheeksi. Lisää pehmeä Voi ja viimeistele tahnamaiseksi. Kanelin määrän voit itse päättää maun mukaan.




Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
Kauli levyksi. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan, työskentele yhdellä osalla kerrallaan. Levitä täytettä toiselle suikaleelle ja taita kaitaleen pitkät sivut päällekäin, jolloin täyte jää levyjen väliin. Toista sama taikinalevyn toiselle puolikkaalle.
Kauli kevyesti, kunnes kaitaleen korkeus on noin 10-12 cm. Leikkaa kuvan osoittamalla tavalla paloiksi, viillä palat ja kierrä leikatut rulliksi - jätä saumakohta alle. Kohota liinan alla ja voitele ennen paistoa munalla.







Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes ovat valmiita.

2 kommenttia:

  1. Onpas herkullinen ohje, uppoaisi takuulla meidän miehiin.

    VastaaPoista
  2. Naita oli hauskaa leipoa tanaan! Kaksinkertaistin taytteen maaran, joka oli kylla hyva, silla taisin kaulia levyn liian pitkaksi, ja taytetta tuntui silti olevan niukasti. :) Hyvia ovat, ja tykkaan mausta ja naosta! Ensi kerralla kokeilen sun pullataikinareseptiakin, talla kertaa tein perinteisella reseptilla. Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi. Se tulee näkyviin kotvasen kuluttua...